Министър Денков: Неделните училища и медиите трябва да си сътрудничат

Неделните училища и българските медии по света трябва да си сътрудничат. Партньорството ще допринесе за това успехът на всяко наше неделно училище да отекне по целия свят, за да служи за пример на всички останали.

За това призова министърът на образованието и науката проф. Николай Денков при откриването в Рилския манастир на 16-ата световна среща на българските медии, организирана от БТА.

„Нашите 375 неделни училища в 45 държави от пет континента са може би най-развитата институция, която поддържа българския дух по света. Тази институция е възникнала отдолу нагоре – от родителите и децата, които искат да запазят българското в себе си независимо къде се намират“, каза министър Денков. Той съобщи, че за 12 години броят на децата, които се обучават в българските неделни училища, е нараснал почти 10 пъти. „Това показва как подкрепата от държавата-майка би могла да умножи усилията на хората по света, за се чувстват българи. Затова министерството не само ще продължи да подкрепя, а ще увеличи тази дейност, така че всеки, който иска да получи усещането за досег до държавата, да го получи от най-ранна детска възраст, да научи български, да се чувства свободно, да се интегрира в нашата страна“, обясни още проф. Денков.

Световната среща на българските медии цели да изгради мрежа и сътрудничество между български журналисти от цял свят, като им дава възможност да комуникират с представители на наши институции. Тазгодишното издание „Медии и истина“ събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене