Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Вл. Иванов: Цените на хранителните продукти в страната падат, изненадващо Благоевград продължава да е от най-скъпите в страната

През последните 15 дни се наблюдава успокояване на пазара на основните хранителни продукти. Цените на едро не се увеличават, а се задържат, дори се наблюдава поевтиняване на някои продукти в сравнение с предходния период.

„Това се дължи на едно силно очакване относно предлагането и вследствие поскъпването на енергийните ресурси, в същото време се наблюдава силно понижено търсене. През летните месеци юли и август имаше доста по-силно търсене и това доведе до една стабилизация на цените през септември и през октомври, дори до тенденции към понижаване, вследствие на натрупване на повече от необходимото количество стока“, коментира вчера Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

На годишна база цените на доматите се задържат на нивата от 2020 г. При краставиците, пипера и картофа нивата са с 20% над тези от миналата година, при морковите и зелето тези нива са над 40% спрямо 2020 г. Лукът е поскъпнал с около 10%, при ябълките и гроздето цените са с 10% по-ниски спрямо същия период на миналата година.

От останалите хранителни продукти олиото продължава да е с по-високи нива спрямо миналата година. Този продукт е поскъпнал с 36%. В момента цената на олиото се задържа, тенденцията е към понижаване поради много добрата реколта на слънчоглед.

По-скъпи от миналата година са и кашкавалът и сиренето. Захарта, свинското месо и маслото също задържат цени като миналогодишните. Като цяло, „потребителската кошница“ в момента е по-скъпа от миналата година с около 6 лева.

„За дългосрочни прогнози е трудно да се говори, тъй като първо трябва да се наблюдава успокояване на енергийния пазар. Ако продължи тенденцията към повишаване цените на енергийните ресурси, няма начин, особено в преработвателния сектор, да не се усети някакво поскъпване. Заради висококонкурентния пазар динамиката при хранителните продукти е доста слаба. Общата тенденция при повечето хранителни продукти в момента е към  намаление, такива са фактите от 15 септември до днешна дата“, коментира още експертът пред Радио Благоевград.

Според Владимир Иванов Благоевград продължава да бъде един от най-скъпите градове в страната. Рекордни цени продължава да държи брашното, което в Благоевград се търгува около 1.27 лв. за кг, при цена от 1 лев във Варна, например.

„Мистериозно защо, Благоевград продължава да държи високи цени? Това означава, че логистиката е обвързана главно с големия търговски център София. Може би на местна почва конкуренцията е по-слабо развита“, коментира още Владимир Иванов.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене