ВМРО отбеляза 116 години от Рилския конгрес

Снимки: ВМРО – Кюстендил

 Венци и цветя бяха положени на паметната плоча, поставена в памет на Рилския конгрес

ВМРО отбеляза 116 години от Рилския конгрес, проведен през октомври 1905  г. в килията на Неофит Рилски в Рилския манастир, както и 30-годишнината от възобновяването на организацията в Дупница.

Гости на събитието бяха кандидатите на ВМРО за президент, доц. д-р Милен Михов и вицепрезидентът г-жа Мария Цветкова.

На събитието присъстваха още зам.-председателят на ВМРО и водач на листата за народни представители в Благоевград и Бургас – Ангел Джамбазки, водачът на листата в 23-МИР София Юлиан Ангелов, както и водачът за 10-МИР Кюстендил, Георги Петров с всички кандидати за народни представители от област Кюстендил.

Годишнината почетоха  членове и симпатизанти от Кюстендил и Дупница. Венци и цветя бяха положени на паметната плоча, поставена в памет на Рилския конгрес. По-късно кандидат – президентската двойка и всички гости запалиха свещи в Рилския манастир за всички борци за свободата на България.

Рилският конгрес, под председателството на Даме Груев, заседава през целия октомври на 1905г. На него се дава оценка на досегашната дейност на Организацията, на Илинденското въстание, а има и бурни дискусии относно бъдещето на ВМОРО. Стига се до открит конфликт между десницата и левичарите. Това дава начало на сериозни борби в Организацията.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене