Connect with us

Бизнес

FT: Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар, как го направи

Published

on

След тези изявления цените на газа, които по-рано вчера се повишиха до десет пъти по-високо равнище в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха

Британското авторитетно издание „Файненшъл таймс“ обърна внимание на факта, че цените на газа на световния пазар започнаха значително да се понижават вчера, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви готовност да помогне за стабилизиране на нарастващите световни цени на енергоносителите.

Както отбелязва изданието, след тези изявления цените на газа, които по-рано вчера се повишиха до десет пъти по-високо равнище в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха.

Това ставало заради прекратяването на дългосрочните договори в полза на спот пазара

В края на търговията на борсата ICE цената на газа падна под 1 250 долара за 1 000 куб. метра, което е 1,5 пъти по-ниско от историческия рекорд от 1 920 долара за 1 000 куб. метра, достигнат около обяд вчера.

Ноемврийските фючърси по индекса на холандския TTF (най-ликвидния европейски хъб) започнаха да се търгуват днес на около 1260 долара за 1 000 куб. метра, към 9:13 часа българско време те нараснаха до 1 370 долара, а след това последва срив – в 10:22 часа се търгуваха на 981,1 долара.

Към 10:34 часа отново имаше леко увеличение – до 1 079,5 долара за 1 000 куб. м.

Изданието цитира представителя на консултантската компания ICIS Том Марзек-Мансер, който нарече изминалата сряда „най-нестабилният и непредсказуем ден“, който много играчи на пазара са виждали.

„Файненшъл таймс“, цитиран от news.bg, посочва Великобритания като една от страните, засегнати най-силно от повишаването на цените на газа. Вестникът обръща внимание на факта, че при безветрено време, когато делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния баланс на страната намалява, газът може да бъде отговорен за повече от 50% от електроенергията, произведена в кралството.

Става въпрос за ноемврийските фючърси

От своя страна британският вестник „Дейли Телеграф“, който също пише за рязкото спадане на цените на газа след изявлението на Путин, отбелязва, че те все още са седем пъти по-високи от нормалните цени за Обединеното кралство. Това, по мнението на изданието, се превръща в огромни сметки за индустрията и поставя потребителите в страната на ръба на разорението.

Вчера Путин проведе съвещание по въпросите на енергетиката. На него той подкрепи инициативата за увеличаване на доставките на газ на пазара на фона на растящите цени на енергоносителите в Европа. Според руския държавен глава обаче това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез фондовата борса в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че е необходимо да се попречи на спекулативното търсене на пазара, но не в ущърб на Русия. Той се съгласи, че е необходимо още веднъж да се обсъдят идеите за борсова търговия с газ. „Да го направим, да го обсъдим. Ако това ще намали спекулативното търсене, тогава можем да го направим. Само че не в ущърб на самите нас, разбира се“, подчерта руският президент.

blitz.bg

 

Бизнес

Ресторантьорите готвят серия от протести и бойкоти заради зеления сертификат

Published

on

За протести и бойкоти се стягат собственици на заведения в страната заради въвеждането на задължителен зелен сертификат за редица дейности на закрито. От утре документът ще бъде пропуск както за барове, механи, ресторанти, нощни клубове, така и за големи търговски магазини, молове, спортни дейности на закрито, галерии, кина, театри.

„Вече водим преговори и с други браншови организации, които са засегнати от това недомислие на държавата. За нас държава няма, след като никой там не се вслушва в гласа на бизнеса. Предстоят протести срещу тази заповед на здравния министър и бойкоти на тази заповед. Плашат ни с високи глоби и дори със затвор. По-добре да работя и да ме глобяват, отколкото да затворя”, категоричен бе днес  Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Според него европейският опит по отношение на зеления сертификат е тотално побългарен и изопачен. Защото в Европа този документ се въвежда при над 60% ваксинирано население и с минимум 3 месеца гратисен период. У нас това става при 20% наксинирано население и от днес за утре.Има хора, които са предплатили куверти, за да отидат на заведение, други имат месечни карти за фитнес.

Проблемът за ресторантьорите е, че решат ли да спазват новите изисквания на здравните власти, то по-удачно е да пуснат кепенците на обектите си. В момента няма яснота дали ще бъдат глобявани и собственици на заведения, ако при проверка се окаже, че има клиент, който е представил фалшив зелен сертификат.

Алибегов счита, че съгласно последната заповед на Стойчо Кацаров сервитьорите и барманите имат по-малко граждански права от тези, които работят в общинските и държавните администрации. Защото чиновниците могат да ходят на работа без зелен сертификат, но сервитьори и бармани са длъжни да се бръкнат в джоба и да си плащат тестове на всеки три дни. Или пък собствениците на заведения да плащат тестовете на целия персонал. Но ще ги компенсира ли държавата за тези разходи, като и без това едва оцеляват от началото на тази ковид пандемия? Защо не са безплатни тестовете? Защо не се признават тестовете за антитела?

„На тези въпроси никой не отговаря. Затова се надявам другите браншови организации да ни подкрепят в нашия протест. Само така ще накараме властимащите да ни чуят и да се съобрязат с нашите искания”, каза още Ричард Алибегов.

Continue Reading

Бизнес

Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката “60/40” в Благоевградско

Published

on

Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона лева.

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хиляди работници. Фирми от почти всички сфери на икономиката – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия – могат да кандидатстват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

“60% от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40% от същия период на 2019 година, а пък 50% от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%”, обяснява Станислава Поповска от Бюро по труда – Благоевград.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.
До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.

Continue Reading

Бизнес

След 7 търга и свалена с 2/3 цена! Общинският съветник К. Терзийски със съдружник купува за 133 хил. лв. бившето училище в Джигурово със 7 дка двор

Published

on

След 7 неуспешни търга училището в санданското село Джигурово беше продадено. На таен търг, който се проведе в община Сандански, бе обявен за спечелил търга “Ти и Джи Пропърти” ООД с офертно предложение в размер на 133 333 лв. Фирмата, в която участие има и общинският съветник Калин Терзийски, отстрани конкурентите си СД “Такресия – Темнулов и Туджарова и сие” с близо 8300 лева по-висока цена.

Имотът е частна общинска собственост с площ 7 000 кв.м и построена в него сграда на два етажа, масивна, със застроена площ от 604 кв.м и разгъната застроена площ 1178 кв.м.

Училището в с. Джигурово бе обявено за продажба по времето на екскмета Андон Тотев, като тогава цената му бе 350 000 лв. По време на мандата на Кирил Котев тя бе свалена на 175 000 лв. Последната пазарна оценка, направена преди два месеца, е в размер на 123 732 лв.

Continue Reading

Бизнес

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с нов подписан договор за финансиране на проект по мярка 1-4.1

Published

on

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С НОВ ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТ ПО МЯРКА 1-4.1 „ПОДКРЕПА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА“ ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ

На 14.10.2021 г. МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ –  ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО подписа административен договор за финансиране на проект по мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Това е 12-тия проект финансиран чрез Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Със сключения административен договор се предоставя на „ВИА КЪНСТРАКШЪН“ ЕООД безвъзмездна финансова помощ за финансиране на проект № BG06RDNP001-19.025-0010 с наименование „Закупуване на оборудване за кравеферма за говеда от месодайни породи“ . С реализацията на проекта се цели допълване на оборудването на земеделското стопанство на бенефициента, намаляване себестойността на произведената продукция, осигуряване на качествена храна за животните при спазване стандартите на Общността и подобряване на условията в кравефермата по отношение сигурността и безопасните условия на труд. Хигиената и хуманното отношение към животните с използването на съвременно и лесно за експлоатация и поддръжка оборудване при отглеждането на едрите преживни животни, едновременно със съхраняването, подобряването и подържаното на компонентите на околната среда, опазването на човешкото здраве, подобряване условията на труд и сигурността са едни от приоритетните цели на дружеството, за които ще допринесе изпълнението на проекта..

Общите допустими разходи по проекта възлизат на 156 437,32 лв., от които одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 78 218, 66 лв., при  интензитет на помощта 50 %. С инвестицията ще бъде инсталирана  фуражна система за подготовка и съхранение на фуражи.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ