Храните през септември най-скъпи през последните 10 години

Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец през септември, достигайки 10-годишен връх в резултат на затягане на условията на предлагане и силно търсене на основни продукти като пшеница и палмово масло, съобщи агенцията по храните на ООН при представяне на редовния си ежемесечен доклад. Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, нарасна през септември с 1,2% спрямо август до 130,0 пункта и вече е с цели 32,8% над неговото ниво година по-рано (септември 2020 г.).

Това представлява най-високо ниво на ценовия индекс на храните от септември 2011 г. насам, предаде БНР. Индексът на цените на зърнените култури на FAO се повиши през септември с 2% спрямо август, след като световните цени на пшеницата нараснаха с почти 4% в рамките на месец и с цели 41% спрямо година по-рано. Нарастването на цените се дължи на затягане на експортните наличности на фона на силно търсене. Световните цени на ориза също се повишиха по-рязко през септември, докато тези на царевицата нараснаха с по-умерените 0,3% спрямо август и с 38% спрямо септември 2020 г.

Индексът на FAO на цените на растителното масло пък се повиши през септември с 1,7% месечно и с около 60% спрямо същия месец година по-рано, тъй като международните цени на палмовото масло достигнаха 10-годишни върхове поради силното търсене в световен мащаб и опасенията относно недостига на мигрантска работна ръка, който се отрази на производството в Малайзия. Световните цени на рапичното масло също се повишиха значително, докато котировките на соево и слънчогледово масло спаднаха през миналия месец.

Индексът на цените на млечните продукти се увеличи с 1,5% спрямо август, тъй като стабилното глобално търсене на внос и сезонните фактори в Европа и Океания повишиха международните котировки за всички млечни продукти, особено на маслото.

Индексът на цените на месото практически не се промени през септември спрямо предходния месец и нарасна с 26,3% спрямо година по-рано. Котировките на овче и говеждо месо се повишиха поради затегнатите условия на предлагане, докато тези за птиче и свинско месо намаляха на фона на големите световни обеми на предлагане на птиче месо и на по-ниското търсене на свинско месо в Китай и Европа.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене