Заключителна конференция по проект „Различията като източник на познание“ в град Гоце Делчев

На 24-ти септември сдружение „Неврокоп“ проведе заключителна конференция за представяне на резултатите по проект „Различията като източник на познание“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2021 г. от Министерство на младежта и спорта (НПИМД-Н3-Т3-005/2021). Във връзка с епидемиологичните мерки събитието се проведе в Градския парк на Гоце Делчев с присъствието на повече от 50 младежи, членове на организацията, представители на медиите, образователни институции и широката общественост. Председателят на „Неврокоп“ – Рахим Арнаудов представи обхвата и постигнатия напредък от проекта, а обучените младежи разказаха за реализираните информационни дейности и взаимодействието си със свои връстници. Пред медиите участниците в проекта споделиха, че проектът е повлиял на мотивацията им за по-пълноценно общуване и увереността им в собствения им потенциал за промяна. Конференцията беше закрита с провеждането на флашмоб в парка, като послание към широката общественост за ролята на младите хора за преодоляване и приемане на различията. Флашмобът обедини както участниците в проекта, така и посетители на парка и привлече общественото внимание към каузата.

Като основни резултати, по време на конференцията,  се спомена: Обединяването и социализацията на десетки младежи от различни населени места (Гоце Делчев, Белица, Банско, с. Долно Дряново, с. Гърмен и др.), които подобриха своите социални умения и проведоха мащабни информационни кампании за подобряване качеството на живот на своите връстници в общността. Основни акценти на проекта бяха преодоляване на агресията между младите хора, осъзнаване на личния принос за справяне с нетолерантното поведение и насърчаване към повече инициативност, физическа активност и изграждане на положителни навици. В отговор на това чрез проекта бяха обучени повече от 40 младежи, които развиха своята емпатия, отговорно поведение и изградиха умения за ефективно общуване. Те от своя страна достигнаха до повече от 3 хиляди свои връстници чрез поредица от информационни кампании в област Благоевград и региона на Гоце Делчев. В резултат на много дискусии и предоставени информационни материали, младежите бяха провокирани към повече осъзнатост за поведението си и идеи за реакции при нетолерантност и прояви на агресия.

За постигането на устойчивост на проекта, екипът на сдружение „Неврокоп“ предвижда поредица от последващи дейности, като надграждащи обучения за младежите, организиране на дискусионни клубове, информационни инициативи на местно ниво и включване на младите хора в планирането на нови проекти.

Реализирането на проект „Различията като източник на познание“ е още едно доказателство за усилията на сдружение „Неврокоп“ за подобряване качеството на живот на младите хора и активното им въвличане в общността.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене