От днес започват 4-дневни тържества за сюнет в Рибново

В родопското село Рибново, община Гърмен започнаха подготовката за провеждането на религиония ритуал за сюнет (обрязване). За непросветените в традициите на Исляма, на селото и извън него, в страницата на селото бяха публикувани разяснения.

Ето какви са те:

Уважаеми жители на село Рибново, скъпи приятели, братя и сестри мюсюлмани от цяла България,

бяхме помолени за съдействие относно предстоящия традиционен Сюннет, който ще се проведе на датите 30.09, 01.10, 02.10 и 03.10 в село Рибново за помощ, организация и съдействие. Организаторите (дюнсайбията) Джемал Джемал Бошнак, заедно, съвместно с районно мюфтииство Благоевград, бяха направили покани и са разпространени за предстоящия Сюннет. Ще дам разяснения и нека да се разпространи, за да са информирани хората, относно нещата които ще се правят по дни, за да се организират хората от различните населени места и да знаят кога и къде ще се случват нещата, защото някои неща изискват време и работа, за да се случат.

Долу ще споделя поканата, в която пише в кой ден, какво ще се състои но за другите важни неща ви информирам:
1.Изхранването на жителите, гостите, приятелите и всички които са решили да уважат домакина (дюнсайбията) на сюнета ще става в читалището на село Рибново на центъра.
2.Сюнетисването (обрязването) ще става в къщата на Джемал Бошнак (дюнсайбията)
3.Подсигурен е хирург и помощници, като таксата за дете е 80 лева а самото обрязване ще става последния ден от сюннета на 03.10 неделя веднага след Алая,записвания на място.
4.Тръгване от площада за Алая ще става в 10.00 часа на същия ден 03.10(неделя)
5.Алая ще се състои на стадиона в село Рибново, всички деца, украсени облечени, заедно със пехливаните в 10, 30 трябва да се започне същинската част и да стане организирано, защото веднага на същият ден предстои Кушията и борбите. Не е казано, че детето задължително трябва да е на кон, всеки различно съпровожда детето, на количка, на кон, в ръцете кой както си прецени.
6.Кушията (надбягването) ще се състои веднага след Алая, трасето е – старт от местността Агупица, а финала паркинга над стадиона. Желаещите да се запишат, може и в деня 1 час преди кушията, да заповядат при мен Ибрахим Къдриев.
7.Веднага след Кушията започват традиционните борби, на място ще се съобщят регламента и правилата, заедно със съдиите и екипа, които ще отговарят за това.
8.Хората, които ще карат дърва на Джемал Бошнак, да знаят че всичко ще се складира и подрежда на камион, в който ще се слагат дървата и превозват от площада, ако има промяна ще се съобщи.
9.Относно забавната програма, ще съобщим тези дни от къде ще тръгват дърварите, с конете и бабураците и къде ще се берат дърва.
10. Бабураци ще има задължително на третия ден на 02.10 към 14,00 часа още повече атракционни и интересни.
Кметство село Рибново са обещали, площада да е подравнен и изкопните работи относно ремонта на главната улица да се преустанови , за да могат хората да организират и минават с коли и площада да е чист за мероприятието и зурните. Нека всички Рибанци си изчистим пред къщите и да освободим пътя от коли и дърва, за да може да се преминава лесно, знаейки колко хора ще пристигнат за мероприятието в селото ни. Всеки който желае да помогне на Джемал Бошнак относно изхранването, готвене, сервиране, украсите,ще е добре дошъл, защото за такова мероприятие са нужни много хора. Нека всевишния Аллах да е доволен от всички, които ще съдействат, помагат, организират нещата покрай традиционния сюнет , който е уникален за мюсюлманската общност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене