Правят обсерватория за наблюдение на птици в Баничан

След множество проведени срещи и консултации със специалисти от различни области, най-после започна изграждането на „Обсерватория за наблюдение на птици“ на територията на община Гоце Делчев, с. Баничан. Това съобщава председателят на БДЗП-клон Гоце Делчев Димитър Попов. Обсерваторията включва площадка за наблюдение на птици и кът за отдих. Те ще бъдат използвани за обучения, семинари, курсове и еко туризъм, които да представят красотата и значението на района, в който живеем, като подобрят неговото устойчиво развитие и качеството на живот на местната общност. Надяваме се да продължим да допринасяме, както до сега, за повишаване на информираността сред местното население, чрез дейности, които да въвличат подрастващото поколение в пряка грижа за опазването на птиците и околната среда.

„Щастлив съм, че като представител на БДЗП на местно ниво получих подкрепа от своите колеги и местното Читалище Изгрев . Към нас се присъединиха: кметът на община Гоце Делчев – г-н Владимир Москов, ДГС Гоце Делчев, ЮЗДП, Клуб по здравословен начин на живот „Next Level“ Надя Карамфилова, както и световно известната писателка Капка Касабова, която направи щедро дарение“, пояснява г-н Попов и цитира какво е казала тя относно направеното от нея дарение:

„Сумата за дарението за наблюдателна площадка и беседка идва от наскоро спечелена от мен награда за книгата ми ‘Граница’. Наградата Никола Бувие е присъждана във Франция всяка година за най-добра книга на френски с пътеписно-познавателна тема. В книгата ми се разказват много истории за хората и границите, като започвам с миграциите на щъркели по виа Понтика. Птиците не знаят граници. Безвъзмездната и посветена дейност на Митко Попов за защита на птиците и образование на децата ме вдъхновява. Долината на Места е част от виа Аристотелис, и е смислено да се мисли за наблюдателница откъдето малки и големи да се любуват на сезонните миграции на птиците. Точно такива проекти правят света ни по-свързан, по-хуманен, и по-красив.“

„Вярваме, че местното население ще се радва, оцени и пази новите придобивки. Само с общи усилия можем да допринесем за обогатяването на общността. Ако някой иска да ни подкрепи със средства, материали, доброволен труд нека се свърже с нас“, казва още Димитър Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене