Цацаров наказа общинска съветничка от Благоевград

Пореден избраник в благоевградския парламент попадна под ударите на Антикорупционната комисия.

Сотир Цацаров и експертите му са установили конфликт на интереси. В качеството си на заемаща висша публична длъжност Валентина Шаркова е упражнила правомощия в частен интерес на свързано с нея лице.

Материалната облага, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лева. Те се отнемат в полза на държавата. На Шаркова е наложена и глоба в общ размер на 10 000 лева.

Валентина Шаркова е участвала в гласуване на 13 ноември 2020 г. в ОбС., с което са намалени с 30 % заплащани концесионни такси от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 г. е гласувала да бъде освободено изцяло от заплащане на концесионни такси за срок над 1 г. дружество, в което тя е била наета на трудов договор.

Установена е дългосрочната връзка работодател – служител (над 15 г.) със собствениците на същото дружество, а трудовите правоотношения са прекратени едва на 8 март. Доказаните икономически зависимости пораждат съмнения в безпристрастното и обективно изпълнение на служебните й задължения като общински съветник. С участието си в гласуването за освобождаване от концесионни такси,

Шаркова е упражнила правомощието си по начин, който да благоприятства фирмата за постигане на по-добър финансов резултат и евентуално да способства за разпределение на бъдеща печалба.

Припомняме, в конфликт на интереси бяха установени общинските съветници Гергана Янчева от БСП и съпартийците й в ОбС Владимир Пандев и Бисер Стойчев. Наказани бяха още Красимир Роячки от ГЕРБ и най-възрастният парламентарист от Благоевград Христо Ковачки. Всички те оспорват пред Административен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене