Женско царство атакува кметския пост в село Церово

Село Церово отдавна не е това, което беше преди повече от 30 години. По онова време повечето жени тук са домакини, а няма фамилия, която да не отглежда тютюн. Е, вече картината в населеното място е твърде различна. Еманципацията на дамите е факт. И са много малко тези, предимно възрастни жени, които все още имат вземане-даване с оредяващите тютюневи ниви. Останалите представителки на нежния пол имат своите професии и по нищо не отстъпват на мъжете. Дори и в политиката.

Това се доказва и от предстоящите частични избори за кмет в Церово, които ще се проведат тази неделя, 3-ти октомври. Трио дами ще атакува кметския пост, а за цвят има и един мъж, който е кандидат да управлява селото в следващите две години. До вота се стигна заради кончината на дългогодишния кмет Лефтер Едипов.

Сега Церово има 75% шанс да бъде оглавено от жена. Нещо, което никога не се е случвало в историята на населеното място. Десетилетия наред на жените тук и през ум не им минава да стават управници. Единственото изключение е отпреди двадесетина години, когато все пак една от тях се престрашава да влезе в кметската битка, но съвсем очаквано я губи.

На вота в неделя битката ще е между Верка Муева от ДПС, Иван Саков от ГЕРБ, независимата Искра Христова и Галя Анева от Коалиция „БСП за България” /тя известно време бе временно изпълняващ длъжността кмет/. Любопитното е, че две от жените са кметски дъщери. Искра е дъщеря на покойния кмет Лефтер Едипов, а Галя е дъщеря на екскмета Румен Виранов и снаха на още един екскмет – Гълъб Анев. Верка Муева се пуска в надпреварата след майчинство, а Иван Саков – след гурбет в чужбина. Трудно е да се прогнозира крайният изход от тази кметска плетеница. Най-вероятно ще има балотаж, защото трудно някой ще събере повече от 50% на първия тур. Нито един от кандидатите не е за подценяване. Саков преди две години също получи доверието на ГЕРБ и стигна до балотаж, който загуби. Очаква се и двете кметски дъщери да получат сериозна подкрепа, а това важи и за младата Верка Муева, която има зад себе си ДПС – партия, която знае как да прави и как да печели избори.

Защо обаче се стигна до тази метаморфоза в селото, в което винаги мъж е командвал и е седял на кметския стол? Причината е не само в еманципацията на дамите, която естествено води след себе си и амбицията у тях да се докажат и като управленци. Истината е, че това, което се случва на този частичен вот в Церово, разкрива какво е положенето в тези населени места в България. Мъжете в активна възраст търсят препитание за своите семейства или в големите родни градове, или в чужбина. Много от тях са строители. Десетки са тези, които са зад граница и изкарват по 2000-3000 евро заплати. Тези, които са в България, също не падат под 1000-1500 лева месечно възнаграждение, тъй като почти всички са майстори в строителството.

„За какво му е на един здрав и прав мъж да става кмет на село като нашето?! Да събира нерви и да се чуди как да върже двата края ли?! Та те трябва да гледат семействата си, да изучат децата си. Като кмет ще получават най-много 1000 лева. Това не ги топли. Хем ще вземат по-малко пари, хем все ще са на топа на устата. Че, нали знаете, за всичко е виновен кметът! Затова мъжете в активна трудова възраст предпочитат гурбета и не се блазнят от никакви постове, пък бил той и кметският”, категорични са жители на село Церово.

Природата не търпи празнини. И жените са тези, които са призвани да запълнят вакуума, оставен от техните съпрузи, заминали да се трудят в Западна Европа. И затова днес Церово е толкова близо до това да бъде управлявано от жена, както никога в своята история. Само след 5 дни своя вот ще могат да упражнят 594 избиратели в благоевградското село. Разбира се, до урните ще отидат по-малко хора, защото младите мъже са в чужбина. А гурбетчиите, когато се върнат в родния край и им се наложи да отидат до кметството, то там най-вероятно ще видят нещо, което досега не се е случвало – кмет на Церово да е жена.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене