Удължават срока за ползване на минерална вода на две фирми в Баня, едната с все още неработещ спа център

Темата бе повдигната на заседание на комисията по бюджет и финанси, при разглеждане на искане за изменение на разрешително и удължаване на срока на действие по две изтичащи до края на годината разрешителни, издадени на дружествата „Баня Аква Ризортс“ ЕООД и „Семеен хотел за ски и спа Баня“. Част от членовете на комисията поискаха да разберат кои са обектите, стопанисвани от посочените фирми, и дали водата се използва по предназначение – профилактика, лечебни и рехабилитационни цели. В хода на разговорите стана ясно, че единият от обектите, който се намира в центъра на селото, в непосредствена близост до кметството, представлява апартаментна сграда и в нея има изграден спа център, който все още е неработещ, но предстои да бъде пуснат в експлоатация. Една част от апартаментите в сградата са продадени, друга част са собственост на заявителя „Баня Аква Ризортс“ ЕООД, представлявана от Антонио Граховски, и се предвижда да бъдат отдавани под наем, а спа центърът да обслужва именно тези апартаменти и да бъде част от услугата. Фирмата е с разрешително от 2016 година и сега иска удължаване до 2036 година, което е крайният срок, до който минералният ресурс е предоставен на разпореждане на общината. През предходните пет години фирмата редовно е плащала таксите по разрешителното, но на практика водата не е използвана по предназначение. В тази връзка съветниците се поинтересуваха има ли и какви са законовите възможности да не се издават разрешителни за неизградени обекти, за да не се спъва работата на други инвеститори, които могат да инвестират веднага и искат да ползват минерална вода. Другият въпрос бе за налагане на ограничение на ползваното количество в зависимост от легловата база на съответния обект.

Юрисконсултът на общината Милена Кондева поясни, че законът не налага ограничения в тази насока и общината няма законови основания да наложи такива. Единственото ограничение е ползването на минералната вода за собствени потребности. Тя поясни, че преди време община Разлог е била изготвила правила в тази посока, които са предвиждали да не се издават разрешителни на неизградени обекти, но поради липса именно на законови основания това не е било прието от тогавашния Общински съвет.

Кондева поясни още, че е изготвен доклад за преоценка на минералния ресурс в Баня, който показва по-голямо количество вода и той вече е изпратен за одобрение в МОСВ.

Въпреки изложените мнения членовете на комисията подкрепиха исканията за удължаване на срока по двете разрешителни. На „Баня Аква Ризортс“ ЕООД то е до 2036 година, при същите експлоатационни параметри от 7884 куб.м годишно водно количество. Другият ползвател – „Семеен хотел за ски и спа Баня“, представлявано от Камен Колчев, заявлението е за удължаване с пет години, без промяна в параметрите на годишното количество, което е за 2977 куб.м.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене