Проектът на Петков и Василев подготвен предварително от Радев?

Президентът забил нож в гърба на БСП

„Очевидно Кирил Петков и Асен Василев правят заявка за нов проект. Запазването на Стойчо Кацаров е изненада, защото в здравеопазването има няколко висящи проблема, един от основните е ниският процент ваксинация“, коментира политологът Христо Панчугов в студиото на „България сутрин“.

„Въпросът е защо тези двама успешни министри се оттеглят – дали не е, защото единият има проблеми с конституционното право да бъде министър, а другият не е оттеглен заради назначаването на шефа на НАП“, попита политическият PR и писател Нидал Алгафари.

Тази сутрин стана ясен съставът на новия служебен кабинет на Румен Радев. Трима министри от досегашното правителство не са в него – очаквано в новия състав не са Кирил Петков и Асен Василев. Освен тях е сменен и служебният министър на транспорта.

Според Алгафари зад евентуалния бъдещ политически проект на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. Той заподозря, че двамата са използвали последните 4 месеца, за да си направят реклама на гърба на правителството.

„Смятам, че този проект беше замислен и подготвен от Радев с идеята те да оберат всички луфтове от градската десница, от БСП и от тези, които не излизат гласуват. Колкото и да обяснява Радев, че харесва БСП, той нямаше да направи това, с което ще отнеме гласове от левицата.

Това е проект на Радев, изигран по добър начин. Ще видим дали ще направят голям бум на следващите избори, или ще сменят Мая Манолова и Хаджигенов в бъдещото Народно събрание“, коментира Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

Панчугов отбеляза, че досега Петков и Василев не са говорили за политика.

„Интересно е да чуем къде ще стои в политическото пространство този проект, да разберем нещо за политическите идеи на тези хора. Това много прилича на инженерен проект, опит за вакуум, с който да се запълни луфта в политическото пространство и да обере гласове. Ако остане на това ниво, ще има съдбата на всички предишни. Напомня за идването на царя“, заяви политологът.

Той прогнозира, че Радев е планирал политическия проект през последните три години и Василев и Петков са се оказали много подходящи за него.

Панчугов добави, че избори 2 в 1 налагат политическите партии да имат ярък кандидат, тези които нямат такъв – ще понесат щети, защото българското общество гласува за ярки личности.

Алгафари подчерта, че Петър Стоянов не е отказал да бъде кандидат за президент, но е поставил условие, което изглежда невъзможно.

„Стоянов постави условие – ако бъде обединител на цялото дясно пространство, би се кандидатирал. Много по-добър вариант щеше да е, ако той беше издигнат от „Демократична България“, подкрепен от ГЕРБ и припознат от ДПС. А сегашната ситуация – със спрягането на името му от ГЕРБ – това би било трудна битка“, заяви пиарът.

Той отбеляза, че Радев е изиграл добре картите си с БСП и накрая е забил нож в гърба на левицата.

blob:https://www.dnes.bg/4b7e3eca-ea85-460f-88cc-b872ce74933e

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене