Природозащитници с акция за почистване в Баничан

Едно отдавна планирано мероприятие беше проведено през уикенда. Българско дружество за защита на птиците – Гоце Делчев, заедно с организация „Ветеринари в действие“ и читалище „Изгрев“ осъществиха почистване в района на село Баничан.

Към нас се присъединиха и дечица, които милеят за своето населено място. Те видяха колко битови отпадъци са били изхвърлени от хората на неправилни места и разбраха какво могат да причинят разграждайки се стотици години, ако останат в природата – пластмасови изделия, сезал, найлон, стъклени бутилки, кенчета от бира и безалкохолни напитки.

Част от тях птиците редовно занасят в гнездата си. Боклуците бяха извозени до близките контейнери чрез екосъобразен начин с помощта на магаретата от приюта. Дадохме добър пример и се надяваме нашата съвест да е онази, която да не ни позволява да си изхвърляме боклуците, където ни падне, съобщи председателят на Българското дружество за защита на птиците-клон Гоце Делчев Димитър Попов.

Невероятен начин да се сбогуваме с ваканцията! Децата пак ни дадоха пример от който да се поучим! Благодарим за партньорството на Сдружение „Ветеринари в действие“и БДЗП за изнесените беседи за опазване на околната среда, за предоставените магарета с кошове да носят събраните чували с боклук, за новите любимци – Шон, Херкулес, Клинтън, Алипи, за фотосесията, за наблюдението през тръбата и бинокъла и естествено за невероятния пикник сред природата! Ден изпълнен с много смях, закачки и нови идеи за бъдещи общи екоинициативи! Специални благодарности на родителите и учителите на децата за тяхното възпитание, аз се гордея с тях, с дисциплината и отговорността им!, обобщиха от читалище „Изграев“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене