Кметът на Благоевград Илко Стоянов и съдия Катя Бельова отличиха заслужили магистрати и полицаи, специална награда получи и главният прокурор на Р България Иван Гешев

Полицаи и магистрати, с висок принос в борбата с организираната престъпност, получиха плакети и грамоти по време на специална церемония под надслов „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Отличията бяха връчени от кмета на Благоевград Илко Стоянов и съдия Катя Бельова.

Специална награда бе присъдена на главния прокурор на Р България Иван Гешев, който бе отличен за становището на Прокуратурата по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол и върху наркотичните вещества и прекурсорите, с които се искаше легализирането на преработката на индустриален коноп в България, както и категоричната му позиция против.
Големи международни награди бяха определени за Фредерих Ван Льор, федерален прокурор на Белгия, за Винсент Ван Кикенборен, зам.-министър председател и министър на правосъдието и Северно море на Белгия.

Големи национални награди бяха отредени и за Христина Христова, прокурор в СГП и Марио Вълков, детектив в САЩ, президент на ВАРА. Специално отличени бяха и Агенция „Митници“, отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница – София и отдел „Специални операции“ при ГДБОП.
В церемонията бяха наградени още десетки магистрати и полицаи. Началото на проявата бе поставено от емблемата на Благоевград – Ансамбъл „Пирин“.
Присъстващите гости в залата бяха поздравени от кмета Илко Стоянов, който благодари на представителите на институциите за неуморната и ефективна работа срещу организираната престъпност.

„За мен е удоволствие да бъда домакин на ежегодната церемония по награждаване на магистрати и полицаи „Страхливият умира всеки ден, смелият само веднъж“.
Конкурс, с който изказваме своята признателност към хората, които отстояват правото и законите в името на всички нас, в името на нашите деца и по-доброто бъдеще, но и конкурс, който позволява делото на човека, посветил живота си на борбата с мафията – Джовани Фалконе, да продължи да живее с пълна сила.
Фактът, че инициативата се провежда вече 13 години е достатъчно показателен за неговата съдържателност и ползотворност.
Често казвам и твърдо вярвам, че трябва да запазим силата на правото и трябва да защитаваме истината, защото именно това са нещата, които крепят цивилизованите общества.
Искрено благодаря на всички Вас, избрали да последват примера на Джовани Фалконе и да гарантират сигурността и справедливостта. Всички Вие, които ежедневно продължавате тази чиста кауза давате надежда, че справедливостта и честността ще надделеят над всичко онова, което стои от тъмната страна на живота.
Продължавайте да вярвате в ценностите, да ги отстоявате и да ги предавате на обществеността!“, каза в част от приветствието си кметът Стоянов.

Сред официалните гости на церемонията бяха Иван Гешев, главен прокурор на Р България, Станимир Сталев, зам.-главен секретар на МВР, Жереми Тирион, първи секретар на посолството на Кралство Белгия в България, ком. Георги Кандев, директор на ОД МВР – Благоевград, Радослав Тасков, председател на ОбС – Благоевград, Петър Узунов, председател на Окръжен съд – Благоевград, Борислав Ковачки, адм. ръководител на РП – Благоевград, Христо Георгиев, административен ръководител на ОП – Благоевград, секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев и др.

Конкурсът „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ се организиран от Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград, с председател Магдалена Рахова. Той се провежда от 2009 г. и е посветен на италианския прокурор и виден борец срещу мафията Джовани Фалконе.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене