С жалба до РИК от АБВ искат Камбитов да махне жълтите звездички на монумент, били част от логото на ГЕРБ

814dd1e16d46bdaad41121e033076ac3_LВ Районна избирателна комисия – Благоевград е постъпила жалба от Васил Циров – представител на Коалиция АБВ – (Алтернатива за българско възраждане) и последен в листата. В жалбата се излагат твърдения, че на монумента, изобразяващ пламък, символ на просперитета на Благоевград, има изобразено част от логото на ПП ГЕРБ. Твърди се, че 13 жълти звездички представляват недопустима политическа реклама. В жалбата се прави искане за издаване на разпореждане, по силата на което да  бъде задължен кметът на община Благоевград, да отстрани посочените по-горе символи – жълти звездички на син фон, изрисувани върху железен монумент.

В РИК – Благоевград са разгледали жалбата на заседание. Според представителите на комисията няма нарушение на разпоредбите на чл.182 от Изборния кодекс. Комисията е установила, че твърдяното в жалбата не отговаря на описаното в разпоредбите на Параграф 1, т.17 от Допълнителните разпоредби на ИК за „предизборна агитация“.

От РИК обясниха още, че монументът, поставен на входа на Благоевград, е ремонтиран и освежен много преди насрочването на изборите за Народно събрание на 5 октомври 2014г. и на него е изобразено логото на Европейския Съюз в съответните цветове и елементи.

Районна избирателна комисия- Благоевград отхвърли жалбата на Васил Циров като неоснователна, а решението било взето единодушно от членовете на комисията.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в 3 – дневен срок от обявяването му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене