Ден 4-ти под карантина: В Банско е спокойно. Засега

Банско е четвърти ден под карантина. Напрежение в града няма, ситуацията е спокойна, като храни и медикаменти има, както и безплатни предпазни маски. В Общинския кризисен щаб обаче всеки ден постъпват десетки въпроси, съобщава БНТ.

На пункта обстановката е спокойна, продължава зареждането на магазините в Банско с хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

Общинският кризисен щаб информира в събота преди обед, че обстановката в града е спокойна. През изминалото денонощие няма сериозни нарушения на обществения ред, създаден въз основа на заповедта на министъра на здравеопазването за въвеждане на карантина в Банско.

Нови 1500 безплатни маски за многократна употреба са разнесени в магазинната мрежа в града. Те са в ограничени количества и са предназначени най-вече за възрастни хора, които не могат да се снабдят сами с предпазни средства.

Всички хора, които работят на терен по изпълнение задачите, поставени от Общинския кризисен щаб и МВР, са снабдени със специални защитни облекла.

Продължава почистването и дезинфекцирането на Банско по план и при спазване на изискванията.

За хората от града обаче постоянно изникват въпроси, на които те търсят отговор от Общинския кризисен щаб, предаде БНТ. От там казаха, че жители на Банско не знаят как да си приберат свои близки, изписани от болници в други градове на страната, тъй като строго е разписано кой може да влиза в града, който е под карантина заради коронавируса.

Кризисният щаб в Банско работи денонощно, а на горещия телефон постъпват най-често запитвания предимно от бизнеса. Хората питат кога ще могат да отворят търговските обекти. А след извеждането на повечето чуждестранни туристи от града, местните хора са доста по-спокойни.

„Вече обстановката е по-спокойна, местните хора проявяват отговорност, разбира се, тук-там като се срещне човек, се контролира неговото поведение и придвижване дали е до магазин, или до бензиностанция и т.н. Изобщо, редът се спазва като цяло. Създадохме много добра организация по отношение работата на банковите офиси, проверяваме, контролираме, мисля, че градът функционира нормално“, коментира Иван Кадев – кмет на община Банско.

„Паника сред населението няма, нито желание за изкупуване и презапасяване на хранителните магазини и аптеките. Ситуацията е спокойна, нормална и се движи в дневния си ритъм. Хората пазаруват регулярно това, което им се налага“, разказва Александра Димитрова от курортния град.

В града все още има чуждестранни туристи – предимно руснаци и британци, които имат апартаменти в Банско.

„Създадена е такава организация, дали ще си отидат, зависи от посолствата на съответната страна.
Очаква се днес и утре по-голямата част от чужденците в курорта да си заминат“, допълни кметът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене