Граждани питат: Има ли корупция в НП „Рила“ в Благоевград!?

Група запознати граждани алар­мираха за корупционни схеми в На­ционален парк „Рила“ в Благоевград. Според твърденията им, още през 2014 година от НП Рила са дадени 5 000 000 лв. на консултантска фирма за изготвянето на план за управление, но и до сега такъв не съществува.Била е внесена гаранция 1 200 000 лева за добро изпълне­ние ,но с едно­лично решение на сегашния управител на НП”Рила” е върната през 2016г. без да има про­дукт, т.е изработен план. Любопит­но е дали парите определени за за­плащане на тази услуга съществуват или са се изпарили.

Ето какво пише в писмото:

„Уважаеми журналисти, ние сме група радетели за нова проевропей­ска политика, която обединява хора с различни професии, заявявайки твърда непримиримост срещу коруп­цията в нашата държава България. Ние знаем, че ако днес не направим нещо срещу това , утре ще е късно! Не сме против това Правителство, и с въпросите си му помагаме. Ще пома­гаме и на всяко друго с информация срещу корупцията.

Тъй като ние сме кръг от хора, който обединява много експерти от различни професии, имаме поглед върху движението на корупционни­те процеси и схеми в цялата страна .

До нас достигна информация, която предполага (но няма доказа­телства все още)нарушаване на пра­вилата, закона и с огромни съмнения за тежък корупционен елемент в поделение НП”Рила”,офис Благоев­град към МОСВ(Министерство на Околната Среда и Водите). Ясно е, че сегашното ръководство на МОСВ не знае за случая, но ще му се наложи да направи проверка.

Ето нашите въпроси :

Вярно ли е ,че Дирекция „НП Рила“- Благоевград през 2014 година възлага на ДЗЗД „РИЛА КОНСУЛ­ТАНТИ“ договор за актуализиране­то на „План за управление на НП „Рила” с цена на услугата 5 000 000 лева(пет милиона лева) със срок на изпълне­ние – до края на 2015 година с ангажимент до внасяне на Висш експертен еколо­гичен съвет, съглас­но договора?

Вярно ли е ,че за случая е внесена банкова гаранция за до­бро изпълнение 1 200 000 лева(един милион и двеста хиляди лева), от ДЗЗД „РИЛА КОНСУЛТАНТИ“?

Вярно ли е, че тази гаранция с ед­нолично решение на сегашния упра­вител на НП”Рила”офис Благоевград е върната през 2016г., без да има или съществува насрещен продукт, т.е. същия този план, а тези 1,2 млн. са били гаранцията за свършена работа ?!

Вярно ли е ,че огромна част от тези 5 милиона лева са платени на ДЗЗД „РИЛА КОНСУЛТАНТИ“ без ДЗЗД „РИЛА КОНСУЛТАНТИ“ да е свър­шила работата си, която е описана по договор и това е станало по заповед на сегашния управител на Дирекция НП”Рила”?

Вярно ли е ,че ДЗЗД „РИЛА КОН­СУЛТАНТИ“ се е изпарила „яко дим” и в момента това фантомно об­разование се крие като в него са оста­нали официални важни документи, които са собственост на дирекцията и касаят управлението и?

Молим най-уважително, МОСВ(­Министерство на Околната Среда и Водите) да отговори на тези въпроси.

Не посочваме имената си от съо­бражения за сигурност. Не твърдим ,че са се случили тези нередности, но задаваме важни въпроси, на които ние гражданите в България искаме отговори“.

Потърсен за коментар директорът на НП Рила Красимир Андонов обяс­ни,че наистина е сключен договор за „План за управление на НП „Рила” с цена на услугата 5 000 000 лева,но той е сключен от предишния дирек­тор Димитър Русков,който провел конкурс.Вярно е и че е внесена бан­кова гаранция от 1 200 000 лева.

„Направена е гаранция, която по закон се прекратява, единствено със съгласието на изпълнителя. Той я продължи няколко пъти, след което отказа да я продължи тази банкова гаранция.

Ние преглеждаме документацията и където можем описваме и връщаме бележки, които изпълнителя трябва да ги изпълни. Създали сме работни групи заедно със служителите на парка, за да не препредаваме и посто­янно връщаме с бележки, след което примерно, ако не са отразени корект­но, за да не се получава това, се ра­боти паралелно, за да стане по-бързо.

ДЗЗД „РИЛА КОНСУЛТАНТИ“ де факто са сменили управителя, но продължават да отразяват бележки­те.

Според мен, ще има краен про­дукт.Значи 2015 година те го внесоха, но по процедура ние преглеждаме и връщаме такива бележки. Съответно ги внесохме, след като бяха отразени в дирекция НЗДП, но се оказа, че пък те имат бележки и го върнаха за нова преработка.

Така се получава защото не си бяха отразили повечето от бележките към изпълнителя!Процесът почти е при­ключил, мисля, че до две седмици ще приключи, такова е нашето очакване.

Не виждам пречка да не се случи. Вече какво ще се произнесе Висшия експертен екологичен съвет не мога да кажа. Да наистина нещата много се забавиха“, коментира Андонов.

Вестник “ Благоевградска Вест „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене