Демократична България:Синият талон и екостикерите на колите да отпаднат

Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен технически преглед да отпаднат. Такава промяна в Закона за движение по пътищата предлагат 19 депутати от “Демократична България”.
Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, шеф на новата парламентарна комисията по дигитилизация и електронно управление. Вероятно затова в мотивите за махане на шофьорския талон е посочено, че той е напълно ненужен, доколкото съществува централизиран регистър, достъпен от служителите на МВР.
“Контролният талон и процесът по неговото отнемане и връщане правят невъзможна електронизацията на процеса по заплащане на глоба при издаден акт, съответно влязло в сила наказателно постановление. Процедурата създава сериозни неудобства на гражданите, особено когато талонът е отнет в друга част на страната от мястото по постоянен адрес на шофьора”, пише в мотивите. Проект за махане на синия талон с почти същите аргументи вече внесоха и депутати от групата ИБГНИ.
В проекта на ДБ се предлага още и отпадане на екостикерите с чип като скъпи и излишни. Предлага се данните за екокатегориите на автомобилите да се въведат в централизирана база и изобщо да няма никакви лепенки за технически прегледи. Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена дистанционно и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява, коли да бъдат клонирани и т. н.
“Стикерите за периодичен преглед са излишни в контекста на свързаност по интернет и възможност за отдалечена проверка”, допълват вносителите. И предлагат данните от техническия преглед автоматично да се прехвърлят при смяната на регистрационния номер на автомобила.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене