ЗА МНОГО И БЛАГОСЛОВЕНИ ГОДИНИ, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВЛАДИКО ИСААК!

На 10 юни, когато Православната църква отбелязва Отдание на Петдесетница, в столичния катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ бе извършена епископската хиротония на архимандрит Исаак, доскоро архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, който бе възведен в епископски сан с титлата „Велбъждски“.

По време на тържествената утреня, нареченият за епископ архимандрит Исаак изповяда Символът на вярата и положи епископските обети да пази правилата на светите апостоли, на Седемте вселенски събора и на благочестивите поместни събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ, както и да спазва Устава на БПЦ-БП. Велбъждският епископ Исаак отправи тържествено слово, в което благодари на Бога, на Света Богородица и своя небесен покровител св. Исаак Сирин, на членовете на Светия Синод, на своя духовен старец Величкия епископ Сионий, както и на своите родители и близки.
Банскалии посрещнаха новината за издигането на архимандрит Исаак в духовната йерархия на своя съгражданин с особено голяма радост и гордост.

Архимандрит Исаак (в мире Иван Михаилов Бояджийски) е роден на 9 ноември 1982 г. в гр. Банско. На 14 август 1983 г. приема кръщение в чест на св. Иоан Кръстител в храм „Св. Троица“, гр. Банско.
През 1989 г. постъпва в НУ „Св. Паисий Хилендарски“, което завършва през 1993 г. От 1993 до 1996 се учи в СУ „Неофит Рилски“ в родния си град.
На 13-годишна възраст, с благословението на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, постьпва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, която завършва през 2001 г. От същата година започва работа в нейната администрация.
В Софийската духовна семинария той заема различни длъжности в административния и педагогически състав. Паралелно се обучава в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който завършва през 2008 г. със степен „бакалавър на богословието“.

През 2009 г., в манастир „Успение Богородично“, Видинска епархия е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон, а година по-късно за йеромонах. След ръкоположенията му в духовен сан, той продьлжава да носи послушание в Софийската духовна семинария на длъжност секретар и възпитател на обучаващите се в нея етнически българи от чужбина.
От началото на 2011 г. е назначен за архиерейски наместник на Ломската духовна околия и председател на църковното настоятелство на съборния храм „Успение Богородично“ в гр. Лом и малко след това възведен в архимандритско достойнство.
От октомври 2012 г. се обучава в Общоцърковната аспирантура и докторантура „Св. равноапостолни Кирил и Методий“, гр. Москва, която завършва през 2015 г. със степен „магистър на богословието“.

През 2014 г. е назначен от Видинския митрополит Дометиан за духовен надзорник на Видинска епархия и ефимерий при катедралния храм „Св. вмчк. Димитър Солунски“, а от 2020 г. преминава на служение в Софийска епархия и е назначен за Архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене