Connect with us

Бизнес

Вангел Хардалиев – петролият бос, който обича да ходи бос в гората!

Published

on

Вангел обожава планината

Вангел обожава планината

Топ Преса възражда своята поредица от хартиения ни вариянт – Успелите хора на Югозапада. Убедени, че живеем във време в което, личностната мотивация, добрият пример и човешкият образ са дефицит в медийното пространство, ние от най – четената югозападна медия ще продължаваме да показваме, примери за личностно развитие и успех – мисия възможна в България. 

Поредният пример. Той е млад, кадърен, роден в град Гоце Делчев, със средно образование но образован стабилно от опита на търговията с петрол и дава работа на много вишисти. Повечето представители на едрия и средния бизнес в Неврокопско, го определят като най – скромният техен колега. Не обича да парадира, а обича да живее спокойно и с “душевна хармония”, както сам се изразява. Петролният бос Вантел Хардалиев, наследява корпоративен семеен бизнес с горива, от скоро ресторантьор, инвеститор в бизнеса с мултимедия. Рентиер. Всичко това той успешно управлява сам, рамо до рамо със своите служители без никакъв “гръб отгоре”, “връзки” или да бъде “поставено лице” на някоя мутра. Той самият държи това да се знае, защото не иска да бъде сравняван с тези, които са получили и получават всичко на готово в действителност.

Вангел  Хардалиев е най – младият търговец на горива в района на град Гоце Делчев или както е модерно да се казва – петролен бос. Не знаем дали в страната има човек, който е едва на тридесет и пет години и да върти тонове бензин, дизел и газ с двете си ръце. Сам признава, че бизнесът за него е отговорнст, почтеност и развитие, както на самия него така и на екипът, който е подбрал. Все честни и свестни хора. Печалбата за него, освен реалната стойност на успеха е и средство да правиш другите щасливи. Без да парадира и да иска да се знае, гасподин Хардалиев е един от водещите дарители на благотворителни каузи, за справянето с Ковид пандемията и дори за градежи на храмове. Убеден е че съдбата връща всичко дарено но по друг начин  -във вид на щастие и успехи. Въпреки че наскоро е преживял развод със съпругата си, той приема за лично изпитание и ново начало всяка несгода и не приема в битието си думата неуспех.

г-н Хардалиев е започатал селската идилия, огъня и личния си специалитет

г-н Хардалиев е започатал селската идилия, огъня и личния си специалитет

В екип с новата си изгора Вероника, той смята да направи фондация за подпомагане и образоване на деца в неравностойно положение. Идеята взел, след като бил с новата си любов в известен и скъп курорт, там се запознал с хора, които му разказали, че имат подобно НПО, което днес им генерира успешни и образовани кадри. За това той приема благотворителната идея и като инвестиция.

“Не е клише да вярваш и да говориш, че най – доброто предстои…”, казва Вангел редовно в компанията на своите приятели. Те му се възхищават на интелекта и мисленето и с чиста съвест може да се каже, че той е техният идол в тази посока. Приятелите му казват, че не обича да живее в лукс въпреки завидните си финасови възможности. Кара луксозен джип защото работата му изисквала и за това се возел на него само когато е на работа. През другото време ходил пеш и дори бос. Преди време беше в Дубай, дойде си и каза че му се повръщало от толкова лустросан живот, като робот … разказва ни негов другар от детството. Малко хора знаят, че той обича планината, гората и за да бори стреса обичал да ходи бос из росната планинаска трева. Предпочита да живее на село – на Попови ливади, където има голяма вила, да посрещта там приятелите си и да ги гости със своят специалитет от години – постен шарен боб на гърне.

“Задникът знае две и двеста…” шегува се управителят на най – оборотната бензиностанция в Гоце Делчев, имало времена в които излизал на дискотека с десет лева в джоба и по думите му въпреки липсата на пари, това били едни най – щастливите му дни в живота.

 

Бизнес

Благоевградски бизнесмени вдигат 12 къщи за гости край язовира в Логодаж

Published

on

Вилно селище с 12 къщи за гости ще строят трима благоевградски бизнесмени в село Логодаж. Инвестиционното им намерение е постройките да бъдат вдигнати в местността Беров валог, която е край язовир „Стойковци” и в близост до дъбова гора. За целта е променено предназначението на земеделската земя. Предвижда се построяването на 12 къщи в 12 отделни имота, всяка от които ще е с площ от 100 квадратни метра. Общата площ на вилното селище е 7005 квадратни метра /малко над 7 декара/. То ще се захранва с вода от собствен водоизточник, като ще се харчат около 1400 кубика годишно при ползване на базата до 200 дни в годината.

Заповедта на кмета на община Благоевград за изготвянето на Подробен устройствен план-План за застрояване е още от месец май 2010 година. Преди броени дни от РИОСВ бяха категорични, че не се налага да се прави оценка за въздействието върху околната среда, тъй като теренът не попада в границите на защитени територии. Решението може да се обжалва пред МОСВ или Административен съд в 14-дневен срок.

За местните хора това е добра инвестиция, която ще помогне за развитието на селото като туристическа дестинация. Тук идват все повече риболовци от цялата страна, за да ловят риба в язовира.

“В момента има бум на търсенето и на земи, и на къщи в селото ни. Наши съселяни в Доганджийска махала продават старата си къща с два декара дворно място за 32 000 лева. Земеделската земя пък се продава за по 10-15 лева на квадрат”, каза за Илинден Прес кметът на Логодаж – Пламен Червенков.

Continue Reading

Бизнес

Тръгна гроздоберът в най-винарския район на Сандански – Катунци

Published

on

80-90 ст. за килограм мерло и каберне

Кампанията по прибиране на гроздето от сортовете мерло и каберне стартира в община Сандански на цени от 80-90 стотинки за килограм. Гроздето е с 25-26 захарни градуса. По улиците на селата Пиперица, Враня, Хърсово, Катунци са поставени табели с надпис: „Мерло – 0.80 лева”, или „по договаряне”, а кабернето върви по 0.90 лв. При изкупуване на голямо количество цената може да падне до 0.70 лева. Това каза един от младите лозари в с. Враня – Станислав Гълъбов, който отглежда близо 100 декара от двата сорта, а също и от новия сорт Розе.

„От три дни започна масовото прибиране на гроздето. Ако времето позволява, до неделя ще приключим с беритбата на тези сортове”, каза Станислав. Той поясни, че широката мелнишка ще започне да се бере в началото на октомври. „Затворихме цикъла през тази година, след като установихме, че “рандеманът” не излиза, ако продаваме гроздето. Миналите години продавахме, но цената бе ниска – 0.40 лв. за килограм. Оставяхме си и да си напълним бъчвите. С брат ми се занимаваме с лозята – аз съм на полето, а той се грижи за меленето и прибирането в съдовете. Вече втора година не продаваме, а правим вино и домашна ракия”, обяснява Ст. Гълъбов.

На лозовия масив в с. Враня се бяха наредили да берат над 15 жени и мъже. „Това са само хора от селото, които наемаме за гроздобера. От един декар ще добием близо тон грозде. Това е една от добрите години за нас. Захарността е много добра и очакваме още по-качествено вино”, каза Йордан Филипов, който е председател на пчеларите в община Сандански. Той е обрал лозята си, които са в с. Калиманци, и е напълнил всички бъчви и бидони.

„Добра лозарска година, ще има хубаво червено и бяло вино”, радва се на реколтата Филипов.

От касетките на машината за мелене и в бъчвите

Бившият кмет на Катунци Георги Коцев обясни, че лозята в селото, предимно от сортовете мерло и каберне, са почти обрани. Остава да се обере и широката мелнишка. „Много често, когато приятели идват в кръчмата при мен да се почерпят, носят от тяхното червено вино. Но аз, след като им сипя от моето, учтиво се отказват от тяхното и пият от него. Това е показателно, че гроздето в нашия край узрява много добре и затова се получава хубаво вино. Всичко вече е пазарено и се изкупува директно от масива. И тази година върви успешно заменка на килограм грозде за килограм картофи. Предимно това са едни и същи хора, които идват от Гоцеделчевския район. Хората произвеждат картофи, а ние им даваме мерло или каберне, какъвто сорт си изберат. Това е от години”, каза Иван Кадифтев, който отглежда над 10 декара лозя в Петрово.

Той сподели, че това е най-добрият вариант за лозарите. Гроздето да бъде изкупено от нивата, след като бъде набрано, за да не се пренася от масива в дворовете и гаражите. „И за нас като стопани, и за тези, които купуват гроздето, е по-добре да се избегне товарене, претоварване и влошаване качеството на гроздето. От декар се прибира от 700 до един тон грозде”, категоричен е Ив. Кадифтев.

Лозата е узряла и с добра захарност

Местните катунчанлии вчера коментираха, че миналата година реколтата е била по-слаба. Вчера от сутринта коли със софийска, пернишка и радомирска регистрация обикаляха из лозята да гледат къде се бере и веднага се втурваха да се договарят и купуват. Болгарът, който масово се отглежда в района на с. Плоски, се търгува на цена от 1 лев за килограм. И при болгара се бере след твърда договорка с купувача.в.Струма/ЛИДИЯ МАНЕВА

Continue Reading

Бизнес

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С ОДОБРЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА ПРОЕКТИ

Published

on

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА  – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ –  ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С ОДОБРЕНА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДПОР НА ПРОЕКТИ № BG06RDNP001-19.453 МИГ – ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО ПО МЯРКА 3-6.4 „ИНВЕСТИЦИИ В ПОДКРЕПА НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ“

Със Заповед № 03 – РД/2857 от 07.09.2021 г. Заместник – изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ – г-жа Боряна Алексова одобри  процедура № BG06RDNP001-19.453 по  Мярка 3-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово.

Със заповедта са потвърдени одобрените от МИГ проектни предложения по процедурата, като в извадката за контрол е разгледано и одобрено проектно предложение № BG06RDNP001-19.453-0003 за „Закупуване на специализирано оборудване за зъботехническа лаборатория“ на „Самостоятелна медико-техническа лаборатория НМП Дентал Лаб“ ЕООД в гр. Гоце Делчев. Размерът на одобрените общи допустими разходи е 126 978,41 лв., от които 95 233,81 лв. е безвъзмездната финансова помощ, която ще се предостави на бенефициента, при интензитетът на помощта 75%. Предстои подписване на административен договор за финансиране на проекта.

След извършване на проверки от страна на Държавен фонд „Земеделие“ на останалите одобрени от МИГ проектни предложения, ще се пристъпи към подписване на административни договори за финансирането им.

Проектните предложения по мярка  3-6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ – Гоце Делчев –  Гърмен –  Хаджидимово се финансират  по подмярка 19.2 „ Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” на Мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони.

 

 

Continue Reading

Бизнес

Синът на известния в Разложко бизнесмен Виталий Золотарьов ще строи вила в родното с. Баня

Published

on

Синът на известния бизнесмен от разложкото село Баня Витали Золотарьов – Александър, е с намерение да строи вила в родното си село Баня. Младият мъж вече е стартирал стъпки в тази посока и на предстоящото заседание на Общинския съвет в Разлог ще се разгледа искането му за допускане изработването на ПУП-ПЗ с отреждане за „вилно строителство“.

Новият обект ще бъде изграден върху имот с площ от 684 квадрата в местността Камено и е в близост до бившата президентска къща на Росен Плевнелиев и други луксозни вили в района, които се отдават под наем. Инвестиционното намерение е за изграждане на вилна сграда, а допустимите параметри според ПУП-а са: височина до 7 метра и плътност на застрояване до 40%.

Най-вероятно новият обект също ще бъде отреден за отдаване под наем, предвид че предпочитанията на туристите към местата за отдих, особено през последната година, са насочени именно към самостоятелните къщи за гости и вилите.

Семейство Золотарьови вече има изграден хотел в селото, а младият предприемач Александър Золотарьов има в селото и аптека. Справка в специализирани сайтове показва, че той е собственик на три фирми – „Алмед Фарм“ ЕООД, „Вита Фейс“ ЕООД и „Био Енерджи Пелет България“ ЕООД.

Бащата на младия предприемач Виталий Золотарьов е сред най-известните бизнесмени в Разложко и собственик на редица фирми. Той има бетонов център в Разлог, пресевна в землището на разложкото село Елешница, успешно развива и хотела в родното си село. Името му се завъртя и след фалита на КТБ, когато бяха изнесени по-големите длъжници на банката, сред които и управляваното от Золотарьов по онова време дружество „Хидропарк 2011“ ЕООД с дълг малко над 2.8 млн. лева. Към днешна дата дружеството се представлява от друго лице – Велико Митев, но е със седалище и адрес на управление в Разлог.

Преди около две години стана ясно, че бизнесменът има намерение и за изграждане на минивец на територията на община Белица.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

ПОПУЛЯРНИ