Greek City Times: Турция обгражда Гърция с ислямски полумесец, в който е и България

Петгодишното военно-икономическо споразумение между Анкара и Скопие създава нова реалност на Балканите

Петгодишното военно-икономическо споразумение между Анкара и Скопие, подписано този месец в Истанбул между министрите на отбраната на двете страни, създава нова реалност на Балканите, пише електронното издание Greek City Times в материал, представен без редакторска намеса от Агенция „Фокус“.

Споразумението предвижда, че Турция ще предоставя средства всяка година на Скопие за модернизиране на въоръжените сили и увеличаване на бойната готовност.

В Гърция има мнозина, които не харесват споразумението, като подчертават, че сега ислямският полумесец се е разпространил от единия край на северната граница на Гърция до другия, а ръката на Ердоган е обхванала всички съседни държави, а именно България, Северна Македония и Албания, като същевременно критикуват остро Преспанския договор, като подчертават, че по същество той е развален, докато Гърция обезопасява въздушното пространство на съседната страна.

Един от тях, изпълнителният директор на Движението за свободни хора (външнополитически сектор), Михалис Пацикас каза: „Твърденнията на Ципрас и Коцияс и правителството на СИРИЗА-АНЕЛ, че Преспанският договор ще бъде от съществено значение, напълно се срина, като Скопие влезе в ръцете на Турция чрез потвърждаване на петгодишно споразумение, заедно с всички останали, които вече са налице.“

„През цялото това време Турция присъства с дарение от 7500 униформи на армията на Скопие, с дарение на бронетехника и т.н. Изявленията на министъра на отбраната на Скопие са, че Турция не е просто съюзник, но че има значителна роля. По време на посещението си в Истанбул той заяви, че ще закупят и военна техника.“

Той също така оценява, че докато Гърция е подписала Преспанския договор, според който името на съседната страна е променено и Атина поема защитата на въздушното й пространство, сега нейната голяма сила са турските танкове – а същото е положението и с Албания – и това е „бомба в основите на Балканите“.

„Какво остава за Гърция. Това, което остава, е предателството, отстъпката за името, задълженията по обучението на скопската армия и защитата на въздушното пространство със самолетите на Гърция.

Остава подигравката. Оказва се, че е бомба в основите на Балканите, защото това, което прави Ердоган, е и въпрос на мир, а той протегна дългата си ръка както към Скопие, така и към Албания.

„Двама от нашите съюзници в НАТО са пряко повлияни от Ердоган. Следователно Преспанският договор се е разпаднал напълно. Това, което се случва, няма нищо общо с демокрацията, мира или, разбира се, с историческата истина, която крещяхме“.

За обкръжаването на Гърция от мюсюлманския полумесец на турския президент, анализаторът Георгиос Карабелиас казва: „Очевидно е, че Турция се опитва да обгради Гърция с Балканите и Скопие. Има такава стратегия. До известна степен Турция има много добри отношения с България, така че може да направи обкръжаващ ход, който ще видим къде ще свърши. Важното обаче е, че той се реши на това (военното споразумение със Скопие), което показва колко наивно беше Преспанското споразумение от страна на Гърция.

В същото време Гърция трябва да покрие Скопие по въздух и да отиде да сключи споразумението с Турция. Турците използват и албанците от Скопие, които настояват за тази посока в отношения с Турция. Албанците като цяло, и Косово, и Албания, имат близки отношения с Турция. Мисля, че разширяват тази мюсюлманска дъга, която ще обгради цяла Гърция“, каза Карабелиас.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене