Учители в Пиринско масово отказват да се ваксинират

Завръщането на учениците в клас традиционно води до ръст на заболелите с COVID-19

В Благоевградска област, интересът към ваксините не е голям. Това, на прага на новата учебна година, изглежда като сериозен проблем, защото традиционно завръщането на учениците в клас води до увеличаване на заболелите. На този фон обаче учители, на които им предстоят хиляди контакти с деца и колеги, проявяват сериозна незаинтересованост към ваксините.

Първата, втората и третата COVID вълни така и не доведоха до голям учителски интерес към ваксините в Благоевградска област. Дори и сега в началото на четвъртата вълна желаещите да се имунизират са малко.

COVID-19: Ръст на имунизациите при учениците над 12 години

„Анализирайки това, което имаме като обратна информация от колеги директори на училище сме далече от това което ни се ще да бъде и в тая връзка ще кажа че последните месеци многократно сме апелирали по отношение на колеги директори учители непедагогически персонал в училища и детски градини“, заяви Ивайло Златанов, директор на РУО – Благоевград.

Всичките апели обаче водят до едва 25 процента ваксиниран педагогически и непедагогически персонал.

При колко болни деца ще се преминава към онлайн обучение

„Имат отрицателно виждане по отношение по процеса на ваксиниране от гледна точка на последващи неблагоприятни процеси макар че многократно дори и хора които са оторизирани и са много по-наясно с процеса на ваксиниране казваха и доказваха че процеса е безопасен и в крайна сметка това е едно средство с което да се противопоставим на нещото което се случва в съвременния свят“, посочва Златанов.

Притеснение от ваксините се наблюдава и сред учителите в Хуманитарната гимназия. Там все пак се надяват на повишаване на броя на лятно-ваксинираните.

Четири варианта за работата на училищата при нова COVID вълна

„Има колеги, които през лятото са се ваксинирали, колегите които преди това не бяха го направили по различни причини в началото на месец септември когато всички ще дойдат на работа се надявам тази тенденция да е валидна за повече колеги повечето от тях да се ваксинират. Коментирали сме много ситуации разбира се във всички случаи вероятно и в неформални разговори между колегите е имало и се надявам да има някакъв ефект“, заяви Марин Митов, директор на НХГ.

Малкият брой на ваксинираните учители обаче не пречи на всички да се надяват на присъствена форма на обучение, защото всеобщо е мнението, че дистанционната за никого не е удобна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене