Сушата „изяде” три от всеки 10 гроздака в Санданско

Невижданата и продължителна суша удари лозовите масиви в община Сандански. Липсата на дъжд се отрази на реколтата тази година. Между 20% и 40% са загубите в лозята на стопаните в санданското село Катунци и в съседните населени места, където има най-много насаждения.

„Средно нашите загуби са 30%. Има гроздаци по лозите, но зърната не са надути, в тях няма достатъчно сок, сухи са. Това важи най-вече за винените сортове грозде, десертните сортове узряха по-рано и при тях загубите са незначителни”, сподели Йордан Халачев, който се грижи за над 10 декара лозя в село Катунци.

Той и останалите стопани се молят да завали в близките дни, за да не станат загубите им още по-големи. До началото на лятото очакваха по-високи добиви от декар, защото нямаше болести по насажденията. Сортовете „Мерло” и „Каберне” ще се търгуват от 80 стотинки до един лев за килограм от лозарите. Другият разпространен в района сорт грозде – „Широка мелнишка лоза”, ще се продава за 60-70 стотинки за килограм.

Лозарите предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите. Често търговците предлагат грозде от сорта „Широка мелнишка лоза”, което представят като сорт „Мерло”. По този начин го продават по-скъпо.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене