Увеличават се хоспитализираните в МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев, тийнейджъри се връщат заразени от детски лагери

Всеки четвърти, изследван за Ковид-19, се оказва заразен. Това показват резултатите от вчера в микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. От 36 проби с PCR тест 9 са положителни. Всички изследвани лица са били с оплаквания от висока температура, кашлица и хрема, като при повечето причината е коронавирус.

„ В момента сме в подножието на четвъртата вълна на Ковид-19, която стремглаво започва да се покачва. Към момента при нас нямаме регистриран случай на напълно ваксиниран, който да се е разболял от Ковид-19. Имаме няколко случая след първа игла, когато не е завършен имунизационният процес. Ваксините са най-голямата защита срещу тежко протичане на болестта и преграда, която да не позволи на вирусът да се репликира и видоизменя. Това е целта, която би се постигнала при по-голям брой имунизирани. Най-удачният период за ваксинация беше през месеците юни и юли. Сега, когато отново вълната с преобладаващ „Делта” вариант се активизира, не мисля, че ще има голям ефект. На този етап не се коментира приложението на трета, бустерна доза на ваксините“, обясни шефката на болничната микролаборатория д-р Цветанка Иванова.

Продължава хоспитализацията на болни с ковидни усложнения в лечебните заведения. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград вече са приети за лечение 10 пациенти с Ковид.  От три дни отделението отново започна прием на болни с коронавирус, след като инфекциозно се напълни. 19 са хоспитализираните с ковидни пневмонии в гоцеделчевската болница, които са на различна възраст. Инфекциозното отделение е запълнено, както и част от ковидния сектор на детско отделение.

„Симптоматиката е типичната за пневмонии – висока температура, кашлица. В същото време има и доста случаи на стомашно-чревни инфекции, които засягат и деца, и възрастни. Има много 15-16-годишни с коронавирус, които са се заразили на детски лагери. Те обаче са установени при амбулаторни прегледи и са на домашно лечение, като се повлияват добре от терапията”, заяви “ зам. директорът на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Ангел Тонгов.

На фона на разрастващата се четвърта ковидна вълна започнаха и засилени проверки на контролните органи за спазване на противоепидемичните мерки. За периода от 16 до 20 август в Благоевградска област са извършени общо 383 проверки, от които 67 съвместни – между РЗИ, ОДМВР и ОДБХ. Проверени са 132 заведения за обществено хранене, 134 търговски обекта, 10 нощни заведения, 131 обекта с обществено предназначение, 43 други обекти (бензиностанции). Издадено е едно предписание и са съставени два акта за установени административни нарушения, съобщиха от здравното министерство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене