Камион, излъчващ радиация, прекоси България, спряха го чак на ГКПП – Гюешево

48693-632x358

Гранични полицаи на ГКПП – Гюешево засякоха камион, излъчващ радиация, метри преди да напусне българска територия вчера около обяд.


Камионът, който е с ловешка регистрация, пътувал от съседна Румъния за Македония, като според официалните му документи е натоварен с графит, казаха работещи на пункта.

Тежкотоварното возило е изолирано веднага на един от паркингите преди гранично-контролния пункт, казаха митничарите от редовната смяна. Според тях радиоактивното излъчване било засечено, тъй като на пункта от няколко месеца има монтирана специална техника, която засича лъчение.

Веднага след като се разбра за товара, на място са повикани служители на Гражданска защита, които да обезопасят товара, казаха още работещите на ГКПП – Гюешево.

По същото време на пункта се събраха директорите на всички гранични служби за редовния месечен междуведомствен съвет.

Нашата среща няма нищо общо с този камион, тя е регулярна, правим я всяка седмица, каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил д-р Първан Дангов.

Излъчването на радиация от камиона е много слабо, заради това той е отцепен с жълти ленти, обясниха запознати със ситуацията. На място освен екипите на Гражданска защита са и екипи на полицията и ДАНС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене