В Босилеград се жалват от антибългарска провокация

main_bПредседателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград, Иван Николов, се оплака от антибългарска провокация. По негови думи на 8 септември, само на няколко метра от паметника на Васил Левски, е поднесен венец с надпис: „На освободителите на Босилеград – вечна слава – ОО СУБНОР Босилеград“.

„Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ смятат, че това е обидно и провокативно антибългарско послание  не само срещу България, но и срещу всички честни българи в Сърбия, както и срещу добросъседските отношения между българският и сръбският народ и двете държави. Използвайки една груба фалшификация на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” вече няколко години отправят обидни антибългарски провокации, които биват премълчавани от страна на официална България“, допълни Николов.

Той твърди още, че е недопустимо община Босилеград, която използва щедрата братска солидарност и хуманитарна и медицинска помощ от България, да финансира най-ретроградните антибългарски комунистически и националистически организации и сдружения, които все още се гаврят с името на България като „фашистка” страна, която била „окупирала” Босилеград, и „демократична Сърбия”.

Демократичният съюз на българите и КИЦ „Босилеград“, като организации, които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини, призовават правителството на Република България да реагира пред сръбското правителство да не се допуска в Босилеград да се говори с езика на омразата към българите и България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене