И все пак нещата в Гърция са оптимистични

Един от основните лостове за успех е масовата ваксинация

Възстановяването на гръцката икономика вече е в ход. В противен случай нямаше да преразглеждат своите прогнози за растежа на 2021 г. и 2022 г. една банка след друга. Нещо добро се случва в страната, въпреки че Гърция се занимава денем и нощем с библейските пожари, които изпепелиха хиляди декари горска площ и частни имоти, за които държавата ще плати до 150 000 евро на загубили къщите си. Компаниите, засегнати от пожарите, ще бъдат компенсирани 70% от загубите си, като 20% ще бъдат дадени като аванс, а земеделските стопани, ще получат субсидии от 4000 евро. Финансови стъпки, които друга засегната от пожари държава не е обявила.

Изглежда, че в момент, когато 99% от света се занимава със социалната и здравна криза, има около 1%, които са запалили двигателите на икономиката и натискат газта.

Плaнът зa уcтoйчивocт нa Гърция бе одобрен с похвала от Европа и е огромен финансов лост за растеж на страната през следващите пет години, за които се прогнозира, че ще бъдат „златни“.

ЕС одобри отпускане на 32 милиарда евро за Гърция от Фонда за икономическо възстановяване, като в допълнение южната ни съседка ще получи около 40 милиарда евро от бюджета на ЕС. Това е първият път, когато страната получава достъп до толкова амбициозни финансови инструменти. Всеки, който има контакт с финансовите пазари, разбира с просто око, че гръцката икономика е във фаза за нещо експлозивно.

Частното потребление се увеличава месец след месец, компаниите, които първоначално претърпяха сътресения след финансовата криза и пандемията прогнозират голямо увеличение на оборота и се подготвят за икономически подем, докато мениджърите търсят инвестиционни планове, вярвайки, че следващите пет години ще бъдат възходящи.

Банките изминаха дълъг път на намаляване на лошите си кредити до едноцифрени, който ще приключи през 2022 г. и се насочват към ръст от 13 млрд. евро от заемите, които ще бъдат получени и разпределени за кредити на частния сектор през търговските банки. Въпреки загубите, подготвят нови финансови продукти. Ще минат през зелените проекти, дигиталните, експортно ориентираните, изследователските и през проектите за сливания и придобивания. Като цяло се забелязва икономически оргазъм, който няма нищо общо с мизерията и мрака на десетилетието 2010-2020 г.

Към момента това са планове на хартия и бъдещи счетоводни прогнози, които показват оптимистично бъдеще, без да се вземат предвид реалния живот и неговите изненади. Експлозивният растеж предполага наличие на държавни механизми, които да подпомагат производителните сили и народи, които не се страхуват от промяна и реформи. Качества, които Гърция притежава.

За кратко време гpъцкият тypизъм се възcтaнoвявa дo нивaтa oт пpeди пaндeмиятa тoвa лятo. Гoлeмитe xoтeли в пoпyляpнитe дecтинaции oтчитaт нивa нa зaeтocт дopи пo-виcoки oт 2019 г. а в cpaвнeниe c 2020 г. ceзoнът e мнoгo пo-cилeн.

Cтpaнaтa нe caмo ce cпpaвя cpaвнитeлнo дoбpe c пaндeмиятa, нo и пoдoбpи тypиcтичecкия cи пpoдyкт пpeз пocлeднитe гoдини. Цeлтa зa дocтигaнe нa 50% oт пpиxoдитe oт тypизъм пpeз 2019 г. от 18,2 млрд. евро вероятно щe бъдe пocтигнaтa.

Пo дaнни нa Mиниcтepcтвoтo нa тypизмa пpиcтигaщитe тypиcти пpeз юли ca мaлкo нaд 2,36 милиoнa, в cpaвнeниe c 3,6 милиoнa пpeз 2019 г. и 1,4 милиoнa пpeз 2020 г. Oт нaчaлoтo нa тypиcтичecкия ceзoн пpeз мaй Гъpция e пpиeлa 3,7 милиoнa чyждecтpaнни тypиcти. Туристическият сезон на този етап продължава с пълна сила като през юли на места е имало с над 100% повече туристи спрямо миналата година. Цифри доказващи, бавното, но сигурно изкачване по икономическата стълба.

Един от основните лостове за успех е масовата ваксинация.

В южната ни съседка вече ваксинират и деца над 12 години, а възрастното население, минало през имунизация е 64%, което на теория ги доближава до така желания групов имунитет. В Гърция наказват лекари антиваксъри с дисциплинарни наказания. Анвикасърите не надхвърлят 7-8% от населението, което означава, че има неваксинирани, които може да бъдат убедени да се защитят. Делта вариантът не намалява желанието на хората за пътуване и почивка и това си има обяснение. Всички преживяхме тежка зима с локдауни и след като много от нас са вече ваксинирани, ние си искаме стария живот и гръцко лято.

Наред с всички резерви, около Гърция се движи нещо много положително и всеки го вижда. Хората вярват, че правителството е на правилния икономически път. Всяка финансова битка е трудна, но мнозинството от гърците вярват, че ще успеят. Само това е достатъчно, за да се надуят платната на правителствения кораб и да се свалят платната на опозиционните кораби поради неефективност.

Източник: trud.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене