Монаси от Рилския манастир съветват поклонниците да спазват ограничителни мерки

До 31 август са в сила ограничителни мерки в боравенето с огън в периметъра на светата обител. Монасите припомнят, че има специално разписана заповед от инж. Никола Христов, директор на ПП „Рилски манастир“. В заповедта се казва, че поради усложнената пожароопасна обстановка в страната се забранява паленето на огън на открито. Забраната важи за цялата територия на Природен парк „Рилски манастир“, включително за кътовете за еднодневен отдих. На нарушителите ще бъдат налагани санкции съобразно Закона за горите.

„Уважаеми поклонници, нека проявим разбиране, като се отнесем отговорно към предупредителните мерки от страна на институциите. Благодарим!“, се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на светата обител.

Основателят на манастира Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец е един от най- почитаните и уважавани светци, считан за покровител на българския народ. На 18 август Българската православна църква отбелязва неговото успението. По светския празничен календар същия ден е професионалния празник на миньорите. Празнуват също геолозите и работниците от енергийно-суровинния отрасъл.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене