Четирима юристи от Пиринско достигнаха до устен изпит на външния конкурс за административни съдии

От общо деветима кандидати, четирима юристи от Пиринско  се класираха за устния изпит в конкурса за първоначално назначаване в Административен съд – Благоевград. Това са адвокатите Констанца Рупова, Пенка Смукова, Богиня Богомилова и юристката на ОД на МВР – Благоевград Величка Спасова.Те са изкарали обща оценка над минимума от 4,50 на писмения изпит – тест и казус, свързани с административното право и правото на ЕС в областта на правата на човека. Под този праг са останали адвокат Велина Пиргова, ексюристката на РЗОК Ана Рашкова и съдебният помощник в АС- Благоевград Григор Мавродиев. Адвокатите Сузана Полизоева и Магдалена Пиринска не са се явили. Така до втория решаващ етап от конкурса достигнаха 4-ма кандидати от региона, които се конкурират за 3 вакантни съдийски щата, за които обаче могат да се кандидатират и юристи от други места.

Новите административни съдии ще станат ясни след устния изпит, който ще се проведе по график в Националния институт по правосъдие през октомври.

31 вакантни места за административни съдии в цялата страна бяха обявени на външен конкурс, за който от подалите документи за участие 302-ма кандидати на писмения изпит се явиха 231, а 99 го изкараха, съобщиха от ВСС. Условието за участие в конкурса за първоначално назначаване към кандидатите е да имат минимум 8-годишен юридически стаж, което отвори вратата на Темида за адвокати, юрисконсулти, съдебни помощници. В Административен съд – Благоевград има 4 свободни места за съдии, от които 3 са за юристи извън правосъдната система и 1 за действащ съдия. Действащите съдии, които участват в конкурса за преместване, не полагат изпити и подборът е само по документи. Там конкуренцията е изключително сериозна, тъй като за 1 място ще се състезават 11 съдии и 1 прокурор. Документи за участие бяха подали тримата действащи магистрати от Административен съд Димитър Узунов, Димитър Думбанов и Румяна Митева-Насева, които са командировани от районните съдилища в Сандански, Разлог и Петрич. Сред останалите кандидати са още съдиите от РС – Благоевград Екатерина Николова, Владимир Пензов, Георги Янев и Емилия Дончева, Божана Манасиева от РС – Петрич, Катя Сукалинска от РС – Сандански, Искра Трендафилова от РС – Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене