Пенсионери рекордьори обикалят Родопите

Семейството се снима на фона на язовир „Батак“

Минали са през всички държави по света

Белгийците Дирк и Лийве са във ваканция от 13 години, идват за втори път в България

 

Пенсионери рекордьори обикалят Родопите.

Белгийците Дирк (80 г.) и Лийве (78 г.) държат върховото постижение за най-дълга ваканция в историята – 13 години, като могат да се похвалят, че са обиколили всички държави и континенти по света. Маршрутът на възрастните пътешественици по земното кълбо преди няколко дни ги довежда от Гърция в България, като семейството се насочва към една от най-красивите части на страната ни – Родопите. Оказва се, че пенсионерите идват за втори път у нас, като предният път е бил през далечната вече 1969 година.

Дирк на разходка в Стария град в Пловдив

Дирк на разходка в Стария град в Пловдив

Пътешествениците имат профили в социалните мрежи и личен сайт, в които подробно описват преживяванията и впечатленията си от различните държави. Белгийците се хвалят как пият вино в Мелник, правят си бивак край язовир „Батак“, разхождат се из старата част на Пловдив и посещават Асеновата крепост и Бачковския манастир.

Белгийците се възхищават на българското вино

Белгийците се възхищават на българското вино

„От седмица сме в България, като усетихме първо разхлаждане в хубав хотел, недалеч от границата. След това минахме покрай няколко езера в планината и разположихме лагер на 1150 м надморска височина. Разходихме се през грандиозните Родопи и посетихме прочутия Бачковски манастир на юг от Пловдив, който наистина заслужава да се види. В самия Пловдив се противопоставихме на жегата и се разходихме в Стария град“, разказват пътешествениците.

Не пропускат да посетят и Бачковския манастир

Не пропускат да посетят и Бачковския манастир

И добавят: „Когато бяхме в България през 1969 г., имаше малко или никакво движение. Конските каруци тогава не бяха рядкост, но и сега все още са там. А има и черни пътища. Понякога чувстваме, че все още сме зад „желязната завеса“. Особено в по-малките градове, където има тези типични жилищни блокове от миналото. Минахме покрай ски курорти, където повече от половината от хотелите бяха изоставени и занемарени. Също толкова запустели са старите фабрики от съветско време“.

Дирк и Лийве признават, че са впечатлени от страната ни, но няма да се задържат дълго и продължават обиколката си по света.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене