Леко раздвижване в броя на ваксинираните, по 50 на ден в РЗИ – Благоевград, половината за втора игла

„Наблюдава се леко раздвижване в броя на ваксинираните. Най-много са в понеделник, обикновено минават около 100 човека, в останалите дни на седмицата – около 50-60, като половината от тях са за втора игла“, съобщи за „Струма“ д-р Екатерина Митова, която вчера беше дежурен лекар в имунизационния кабинет на РЗИ. Предпочитаните ваксини са еднократната на „Янсен” и двудозовата на „Пфайзер”, но в наличност са и другите ваксини – на „Модерна” и „Астра Зенека”.

„Тайно се надявахме нещата да се променят, след като отново зачестиха случаите на заразяване, но няма чувствителна разлика в броя на ваксинираните в сравнение с предходния месец юли. Апелираме към хората да се ваксинират, за да направят нещо добро за себе си. Ваксината дава индивидуална защита. Никой не гарантира, че няма да се заразиш, но практиката показва, че заболяването протича по-леко“, добави д-р Митова.

Над 2,1 милиона са дозите от поставените ваксини срещу Ковид-19 в страната за момента. След тримесечното утихване на разпространението на коронавируса четвъртата вълна започна да се надига и всеки ден броят на заразените се покачва. Към вчерашна дата за едно денонощие новодиагностицираните лица в Благоевградска област бяха 33, а предишните дни – 28, 12, 4. На този фон инфекциозните отделения на болниците в Пиринско също започнаха да се запълват с пациенти с ковидни пневмонии.

Не всеки, който се зарази с вируса Covid-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други. Заразеният, но неболедуващ човек продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото. Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет, напомнят експертите от здравното министерство.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене