Общински съвет Благоевград прие предложение за увеличаване броя на децата в детските градини

Важни решения взеха общинските съветници на днешното извънредно заседание на Общински съвет Благоевград, което бе свикано от председателя Радослав Тасков по молба на кмета Илко Стоянов.

В предварителния дневен ред бяха включени пет точки, извън него нямаше други предложения.

Две от точките касаеха детските градини и училищата на територията на Община Благоевград. Става дума за четвърта и пета точки, които бяха приети с почти пълно мнозинство от общиниските съветници.

Важно е да уточним, че проектите на решения, които гласуваха местните парламентаристи, бяха предложени от Комисията по образование, култура и вероизповедание, тъй като е имало нужда да бъдат нанесени корекции върху предложенията на кметския екип.

Във връзка с четвърта точка, общинските съветници приеха три училища в общината да бъдат включени в списъка на средищните училища. Това са: Средно училище „Иван Вазов“; Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ и Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“.

По време на заседанието на Общински съвет Благоевград стана ясно, че от Община Благоевград са предложили още три училища да бъдат включени в списъка – Трето основно училище „Димитър Талев“; Единадесето основно училище „Христо Ботев“ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“.

Председателят на Комисията по образование, култура и вероизповедание Ивайло Златанов обясни, че въпросните три училища не отговарят на изискванията на Постановление № 128, поради което не могат да бъдат включени в списъка.

Той добави, че на практика училищата, които ще бъдат добавени към списъка, няма да получат някакви материални и нематериални дивиденти.

По същия начин – тези, които отпадат няма да бъдат ощетени по никакъв начин. Отделно от това бе уточнено, че право на родителите е да решат в кое учебно заведение да се обучават децата им, а училищата от своя страна имат задължението да организират за всички целодневно обучение, включващо транспорт и изхранване.

По точка пет от дневния ред местните парламентаристи дадоха съгласието си през учебната 2021/ 2022 година да се сформират първите, вторите, третите и четвъртите възрастови групи във всички общински детски градини на Община Благоевград с брой на децата по-голям от определения в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, както следва с по 28 за група в детските градини, с изключение на групите, в които е сформиран броя на децата над максималния с предходни решения на Общински съвет Благоевград.

Председателят на Комисията по образование, култура и вероизповедание Ивайло Златанов уточни , че идеята на решението е да се завиши броя на децата в първа група до 28, а за децата от втора до четвърта да остане такъв, какъвто е бил, тъй като той е функция на резултата от предишни гласувания на местните парламентаристи.

В рамките на същата точка общинските съветници дадоха съгласие през учебната 2021/ 2022 година филиалът на ДГ „Детски свят“ в село Рилци да продължи дейността си, както и упълномощиха кмета на Община Благоевград писмено да информира началника на РУО – Благоевград за взетото решение, което да има предвид при утвърждаване на Списък – образец № 2 за организация дейността в детската градина, за групите с деца до 28, след съгласуване с общинска администрация.

По първите три точки от дневния ред нямаше големи дебати, макар че те касаеха върнати решения на Общински съвет Благоевград, които според областния управител са незаконосъобразни.

Първа точка бе приета, с което местните парламентаристи препотвърдиха своето решение.

По отношение на втора и трета точка, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков обясни, че им допуснати пропуски, които може би са довели до връщане на преписките. „Смятам, че тези решения е добре да бъдат върнати, за да може да се докомплектуват от общинска администрация“, каза той и добави, че става дума за жилища, които се намират на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“.

От своя страна кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че становището на общинска администрация отговаря на това на Общински съвет Благоевград. „Нека обясним на по-разбираем език за какво става дума. Хората са настанени в определени жилища, плащат си наемите, но липсват договори и това е от 2000-та година. Ние ще проверим цялата картотека, за да видим къде липсват договори, за може да оправим нещата с конкретните наематели, които си плащат наемите, но са без договори“, посочи той.

Предвид изложените аргументи общинските съветници се съгласиха да отменят решенията си, които касаеха втора и трета точка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене