Кметът Илко Стоянов: Имаме практическо решение на проблема с безстопанствените кучета в Благоевград

Проблемите в Община Благоевград са много, търсим решение на всеки един от тях, каза на пресконференция кметът Илко Стоянов. Във връзка с един от най – сериозните проблеми, а именно големия брой безстопанствени кучета, той обяви, че е намерено практическо решение, свързано с изграждането на приют в местността „Черешарника“.

Стана ясно също, че в него животните ще бъдат настанявани, а общинско предприятие ще отговаря за цялостната дейност на приюта. „Веднага след издаване на разрешително за строеж, започваме изграждането на приюта, което ще се случва на отделни фази. Още след първа фаза ще започнем да настаняваме кучета“, отбеляза Илко Стоянов.

По думите му в годините назад много от бившите кметове са работили по тази тема, но до цялостно решаване на проблема не се е стигало. Сега, волята му е още през месец октомври да започне изграждането на въпросния приют, за да може Община Благоевград постепенно да започне да се справя с проблема. „Според мен ако нямаше това решение, то щяхме да сме на прага на сериозна криза между хора и животни“, уточни кметът на Благоевград, призовавайки обществеността да прояви още малко търпение.

По време на пресконференцията бяха коментирани и други актуални теми, една от които касае предложението на управителя на общинско дружество „Паркинги и гаражи“ за увеличаване на цените на синята зона в града. Кметът Стоянов каза, че дали това предложение ще бъде прието, ще зависи изцяло от Общински съвет Благоевград. Лично той ще изкаже своето становище по въпроса на сесията, на която то ще се разглежда.

Относно проектите, по които Община Благоевград е кандидатствала до този момент, кмет заяви, че в момента те се преразглеждат, като до сега, на много места, са открити сериозни пропуски. Включително е разгледан и проектът за подлез при кв. Грамада, като по темата е изпратено запитване и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. „Чакаме отговор на няколко питания, които сме изпратили до Министерството на образованието и науката (МОН) и до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Има неща, които трябва да се изчистят в проектите“, посочи Стоянов.

Той допълни, че всички настоящи проекти с европейско финансиране трябва да бъдат приключени до 2023 година. В противен случаи средствата, предвидени за тяхното изпълнение, ще останат за сметка на общината.

„По темата с Норвежкия фонд за детските градини, в който сме съвместно с общините Симитли, Кочериново и Бобошево мога да кажа, че за Благоевград са определение 10 детски градини, три от които в част от селата, върху които ще се поставят соларни системи, но повече по темата ще ви разясним в писмено съобщение“, добави Илко Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене