Младите в неврокопско! На бригада в чужбина заради висока борса

Бригадите за бране на плодове и зеленчуци са сред най-популярните начини за заработване на повече пари. Мотивациите са в широк спектър – от трайна безработица тук до припечелване на средства за образование, лечение, сватби и подобряване стандарта на живот. Работници от Гоце Делчев и региона с най-различно образование напускат индустриални производствени фабрики, цехове и заводи и заминават, примирявайки се със заетост в земеделието в чужбина заради по-високите надници в сравнение с тук. Един или няколко месеца по-късно, връщайки се у дома, сезонните гастарбайтери имат възможността да получават по-висока борса за една година напред, например 1500 лв. месечно, и това не е тайна за никого. Тъй като високите борси са напълно законен начин за получаване на високи доходи властите не създават проблеми нито на чуждестранните работодатели, нито на работниците.
Гурбетчиите сравняват не само доходите, но и нивото на здравеопазване по света и у нас. Неврокопчанин, установил се в Кипър, е силно впечатлен от грижите, положени за него на острова: „Тъй като съм здравноосигурен там, ми направиха сложна операция с импланти без да плащам нищо! Лекарства, болнични- нямам никакъв проблем! Мога да живея още една година без да работя и без да се лишавам от каквото и да било“, разказа младият мъж. Освен от здравеопазването в Кипър, той е възхитен и от дейността на гръцките синдикати. „Те наистина следят стриктно да се спазват правата на работниците. Направиха го и за мен. Ето защо възнамерявам да се установя трайно там и тук повече да не се връщам“, коментира нашенецът.
Официалната статистика вероятно не смогва да отчете реалностите в изтичането на човешки ресурс поради простата причина, че много заминават от днес за утре, т.е. експресно и с посредничеството на неофициални лица като приятели, роднини, колеги, познати.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене