Connect with us

Бизнес

В Гърмен! Нов концесионер ще добива гнайси, влиза с багер и булдозер до гърменското с. Крушево

Published

on

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” одобри инвестиционното намерение на „Булстоун-9“ ООД от с. Долно Дряново в община Гърмен за разработване на находище за скално-облицовъчните материали в местността Сливнишки дол. Собствениците на дружеството Алидин Хасан и Светослав Синанов получиха разрешение за проучването му още през 2013 г. и след доказано наличие на гнайси от вчера са с картбланш да започнат добив върху 152,4 дка площ.

Геоложкият блок в терена е 625 000 куб.м, а при рандеман 55% запасите са пресметнати за добив на 343 700 куб.м гнайси. Тиклите ще се правят на работна площадка в с. Долно Дряново. Концесионерите твърдят, че половината от добива ще е ръчен, за другата половина ще използват багер и булдозер.

Към момента цялата община Гърмен е надупчена като швейцарско сирене от гнайсодобивници. Тук кариери имат независимият общински съветник в Гърмен Владислав Качериев, чиято фирма „ДЕС-М” ЕООД разработва находище „Раденка“ в землището на с. Крушево, концесионер е  местен лекар , който също копае до с. Крушево, а дружество “Стоун Филе” ООД, село Гърмен, разработва близо 30 дка концесионна площ в находище “Ореше”. Всички концесии са по 35 г.

Бизнес

Наплив от желаещи да се възползват от новия етап на мярката “60/40” в Благоевградско

Published

on

Голям интерес към мярката 60/40 в първите дни, през които работодателите отново могат да кандидатстват за подпомагане от държавата. Близо 50 фирми в Благоевградска област са подали документи в бюрата по труда през първата седмица. Мярката е удължена до края на годината, а предвидените средства за подпомагане на бизнеса са 250 милиона лева.

Около 1 100 фирми в Благоевградска област са подпомогнати по мярката 60/40 през първата половина на годината. Държавата е изплатила средства за близо 19 хиляди работници. Фирми от почти всички сфери на икономиката – туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, производство, услуги и търговия – могат да кандидатстват по мярката. Компенсациите зависят от спада на оборота.

“60% от осигурителния доход за работниците и служителите ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите не по-малко от 40% от същия период на 2019 година, а пък 50% от осигурителния доход ще получат онези работодатели, които докажат намаление на приходите от продажби с не по-малко от 30%”, обяснява Станислава Поповска от Бюро по труда – Благоевград.

Близо 50 работодатели от Благоевградска област вече са подали заявления в Бюрата по труда за подпомагане на 750 работници.
До края на този месец се приемат заявления от фирми за август и септември. Документите се разглеждат в 10-дневен срок, след което се изпращат към НОИ, откъдето изплащат средствата.

Continue Reading

Бизнес

След 7 търга и свалена с 2/3 цена! Общинският съветник К. Терзийски със съдружник купува за 133 хил. лв. бившето училище в Джигурово със 7 дка двор

Published

on

След 7 неуспешни търга училището в санданското село Джигурово беше продадено. На таен търг, който се проведе в община Сандански, бе обявен за спечелил търга “Ти и Джи Пропърти” ООД с офертно предложение в размер на 133 333 лв. Фирмата, в която участие има и общинският съветник Калин Терзийски, отстрани конкурентите си СД “Такресия – Темнулов и Туджарова и сие” с близо 8300 лева по-висока цена.

Имотът е частна общинска собственост с площ 7 000 кв.м и построена в него сграда на два етажа, масивна, със застроена площ от 604 кв.м и разгъната застроена площ 1178 кв.м.

Училището в с. Джигурово бе обявено за продажба по времето на екскмета Андон Тотев, като тогава цената му бе 350 000 лв. По време на мандата на Кирил Котев тя бе свалена на 175 000 лв. Последната пазарна оценка, направена преди два месеца, е в размер на 123 732 лв.

Continue Reading

Бизнес

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово с нов подписан договор за финансиране на проект по мярка 1-4.1

Published

on

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ – ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО С НОВ ПОДПИСАН ДОГОВОР ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ПРОЕКТ ПО МЯРКА 1-4.1 „ПОДКРЕПА ЗА ИНВЕСТИЦИИ В ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНСТВА“ ОТ СТРАТЕГИЯТА ЗА ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ

На 14.10.2021 г. МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА – ГОЦЕ ДEЛЧЕВ –  ГЪРМЕН – ХАДЖИДИМОВО подписа административен договор за финансиране на проект по мярка 1-4.1 „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Това е 12-тия проект финансиран чрез Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Със сключения административен договор се предоставя на „ВИА КЪНСТРАКШЪН“ ЕООД безвъзмездна финансова помощ за финансиране на проект № BG06RDNP001-19.025-0010 с наименование „Закупуване на оборудване за кравеферма за говеда от месодайни породи“ . С реализацията на проекта се цели допълване на оборудването на земеделското стопанство на бенефициента, намаляване себестойността на произведената продукция, осигуряване на качествена храна за животните при спазване стандартите на Общността и подобряване на условията в кравефермата по отношение сигурността и безопасните условия на труд. Хигиената и хуманното отношение към животните с използването на съвременно и лесно за експлоатация и поддръжка оборудване при отглеждането на едрите преживни животни, едновременно със съхраняването, подобряването и подържаното на компонентите на околната среда, опазването на човешкото здраве, подобряване условията на труд и сигурността са едни от приоритетните цели на дружеството, за които ще допринесе изпълнението на проекта..

Общите допустими разходи по проекта възлизат на 156 437,32 лв., от които одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 78 218, 66 лв., при  интензитет на помощта 50 %. С инвестицията ще бъде инсталирана  фуражна система за подготовка и съхранение на фуражи.

Continue Reading

Бизнес

С безплатен брънч или бутилка вино хотели в Благоевград се опитват да „компенсират” високите цени на новогодишните пакети и Ковид ограниченията

Published

on

Задължителна дезинфекция на 10-те най-често докосвани зони като дръжки на врати, гардероби, телефон, дистанционно управление, легла… обработване с дезинфектант преди настаняване, зареждане на мокри кърпички, еднократни маски за гостите и шлемове и ръкавици за целия персонал, поне 1,5 м между масите в ресторанта и обслужване на блок масата от готвач, максимум 20 души в басейна, до 4-ма спортуващи във фитнес центъра и не повече от 10 гости пред камината – тези строги правила е предвидил един от хотелите в Благоевград за новогодишната нощ, видимо очаквайки извънредното противоепидемично положение в страната да бъде удължено и след 31 октомври. Като бонус за неудобствата, които ще изпитат клиентите му, хотелът предлага бутилка вино за „добре дошли“ на хората, които ще си резервират стаи на празника, и новогодишен брънч на 1 януари.

Друг голям хотел в Благоевград е маркирал коронакризата само със свенливото уточнение, че ако се наложи заради пандемията, някои от съоръженията може да не работят.

Повечето от собствениците на хотели в града, които вече обявиха новогодишните си тарифи, не са споменали и дума за ограничителни мерки, сякаш животът се е върнал в старото си русло – с препълнени ресторанти и дансинги, прегърнати познати и непознати в полунощ и никакъв намек за съществуването на коварния вирус.

Никъде не е уточнено и че в хотелите ще бъдат допускани само ваксинирани или прекарали коронавируса. Резервациите се правят по телефона и на имейли, авансовото плащане от 50% е по банков път и засега действително всичко е постарому, сякаш пандемията не съществува.

Различни са само цените на „Пакет Нова година“ и те са в унисон с цените на всички останали стоки в страната – нагоре. Най-често предлаганият пакет в Благоевград е от 3 нощувки – от 30.12. до 02.01., а цената със закуска на човек варира от 129 лв. до 200 лв. Към тази цена обаче резервиралият стая задължително трябва да си доплати 40 лв. за вечеря на 30 декември и още 159 лв. за новогодишното пиршество, като за децата от 6 до 12 г. вечерите са пак задължителни, но с 50% по-евтини.

Друг хотел в Благоевград е предложил популярния пакет за дните от 30.12.2021 г. до 03.01.2022 г. на цени от 490 лв. /1 нощувка за двама в двойна стая със закуска и празнична вечеря/ до 900 лв. /1 нощувка за четирима в апартамент със закуска и празнична вечеря/. Тук 3 нощувки за 4-членно семейство се предлагат срещу 1500 лв. Към празничната вечеря хотелът предлага музикална програма и томбола.

За да си гарантират, че резервациите няма да отпаднат в последния момент, тази година благоевградските хотели са изтеглили доста напред датата, до която резервирал вече легло може да се откаже – ако го направи след 10.12.2021 г., се удържа неустойка в размер на 100% от заявения пакет.

Хотелът до Рилския манастир, собственост на Димитрина Калъмбова, традиционно още отсега е обявил свободни легла чак за следващата година, след 4 януари. От хотела обясниха, че не правят резервации за Нова година, без да уточнят дали леглата вече са свършили, или не предлагат новогодишни пакети. 1 нощувка за 1 човек там се продава срещу 96,97 лв.

Около 90 лв. е средната цена на новогодишния куверт в по-малките хотели в Благоевград, където не е задължително и да преспиш. Предлага се стандартно 4-степенно меню със 100 мл алкохол в него.

С офертите си са готови и хотелите в другите градове в областта. В Сандански в 5-звезден хотел за 3 нощувки със закуска в малък апартамент плюс празнична вечеря всеки гост ще трябва да плати 1127,30 лв., тоест за 4-членно семейство ще му излезе 4500 лв.

Същото е и в Добринище – 3 нощувки със закуски и празнична вечеря на човек в двойна стая е калкулирано на 528 лв., или 2112 лв. за 4-членно семейство.

Ваканционно село край Гоце Делчев пък предлага 3-те нощувки в самостоятелна къщичка по 1800 лв. на човек, като към тях се предлагат само закуски. Извън тази цена, ползването на камината се доплаща 25 лв. при всяко запалване на предварително заредените дърва, а за домашен любимец още 25 лв.

И хотелиерите в Мелник раздуха сериозно цените за новогодишния купон. 3 нощувки на човек със закуски, празнична вечеря и новогодишен брънч в двойна стая ще му струват 420 лв. Допълнителното легло за дете е 140 лв., а за възрастен – още 170 лв. Мелничани са по-хард от благоевградските си колеги – в повечето хотели изобщо изключват възможността да се анулира направена вече резервация, тоест парите се губят на 100%.

Туроператорите се оказаха доста по-гъвкави от хотелиерите в условията на пандемията и след като от 1,5 г. ту работят, ту не, вече започват да приготвят оферти за чужбина, които са по-евтини от всички изброени досега новогодишни пакети в Пиринско.

Една от агенциите преди дни извади на пазара „Нова година в Турция”. Транспорт, застраховка, туристическа такса, 3 нощувки в 5-звезден хотел, 3 закуски, 3 вечери, новогодишна галавечер с богата програма, вечеря по меню и неограничено количество алкохолни месни и безалкохолни напитки и дори посещенията на някои музеи – всичко това струва 455 лв.

Друга агенция пък предложи 7 дни в Будапеща и Австрия с 5 нощувки, 3 от които във Виена, 5 закуски, посещение на Виенския коледен базар, разходка с панорамно корабче и дори парче от прословутата торта “Захер” с чаша виенски меланж срещу 489 лв.

Пътуването в чужбина обаче трябва да бъде съобразено с Ковид мерките и задължителните за това сертификати и PSR тестове./Struma.bg

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ