В Гърмен! Нов концесионер ще добива гнайси, влиза с багер и булдозер до гърменското с. Крушево

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” одобри инвестиционното намерение на „Булстоун-9“ ООД от с. Долно Дряново в община Гърмен за разработване на находище за скално-облицовъчните материали в местността Сливнишки дол. Собствениците на дружеството Алидин Хасан и Светослав Синанов получиха разрешение за проучването му още през 2013 г. и след доказано наличие на гнайси от вчера са с картбланш да започнат добив върху 152,4 дка площ.

Геоложкият блок в терена е 625 000 куб.м, а при рандеман 55% запасите са пресметнати за добив на 343 700 куб.м гнайси. Тиклите ще се правят на работна площадка в с. Долно Дряново. Концесионерите твърдят, че половината от добива ще е ръчен, за другата половина ще използват багер и булдозер.

Към момента цялата община Гърмен е надупчена като швейцарско сирене от гнайсодобивници. Тук кариери имат независимият общински съветник в Гърмен Владислав Качериев, чиято фирма „ДЕС-М” ЕООД разработва находище „Раденка“ в землището на с. Крушево, концесионер е  местен лекар , който също копае до с. Крушево, а дружество “Стоун Филе” ООД, село Гърмен, разработва близо 30 дка концесионна площ в находище “Ореше”. Всички концесии са по 35 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене