Посрещнаха у дома като герои благоевградските огнеборци, гасили пожара в Северна Македония

Благоевградските огнеборци, които в продължение на една седмица гасиха пожара в Северна Македония, се прибраха живи и здрави след успешно изпълнената мисия. Те бяха посрещнати лично от директора на НД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, областния управител Николай Шушков, кмета на Благоевград Илко Стоянов, директора на ОД на МВР – Благоeвград ст. комисар Георги Кандев и техни колеги.

На влизане в двора на пожарната в Благоевград огнеборците бяха поръсени с капки дъжд, най-добрия подарък след едноседмичния огнен ад в Северна Македония. Гл. комисар Николай Николов им благодари от свое име, както и от името на премиера и президента за успешно изпълнената мисия и спасяването на засегнатите населени места от изпепеляване.

„Вие сте добър пример за всички хора, благодарим и на ръководителите ви, че никой от вас не пострада“, обърна се към огнеборците гл. комисар Николов.

„Поздравявам ви с успешно изпълнената мисия в Република Северна Македония и недопускане на пожара на наша територия. Гордеем се с вас! Най-важното е, че всички се прибирате в България живи и здрави и ви желая все така достойно да защитавате честта на противопожарната служба“, заяви областният управител Николай Шушков.

Благодарност и поздравления към огнеборците изрази и кметът на Благоевград Илко Стоянов, който подчерта, че пожарната служба се ползва с голямо доверие сред обществото.

„Най-тежко беше в четвъртък миналата седмица, когато огънят прехвърли пътя между Берово и Пехчево и с голяма сила тръгна в посока юг и наближаваше селата. Екипите се разделиха и предприеха действия за опазване на селата и спиране на разпространението на пожара в източна посока към България. Това беше по-критичния момент, когато бяха застрашени хората и къщите им. След овладяване на опасността се съсредоточихме към потушаване на огъня в гората. Част от групата се прибра от Северна Македония в понеделник, изпратихме други колеги и след като пожарът бе загасен, днес всички си върнаха в България”, заяви пред репортери директорът на РДПБЗН – Благоевград инж. Георги Пармаков, който бе ръководител на групата от 25-има пожарникари от Пиринско и Смолян, участвали в потушаването на огнената стихия в западната ни съседка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене