Близо 70 декара от поречието на река Искър бяха почистени от 230 служители на Югозападното държавно предприятие

IMG_0614

Във връзка с информация, изнесена от зам.-директора на Югозападното държавно предприятие инж. Василий Маринковски пред Информационна агенция “Фокус” относно нивото на язовир „Искър”, Пресцентърът на ЮЗДП прави следното уточнение:

Действията на инж. Маринковски не са съгласувани с директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Изнесените от него данни не са съгласувани с компетентните институции, които имат ангажимента да следят за нивата на язовирите в страната, в това число и за нивото на язовир „Искър”.

Над 300 служители и работници от териториалните поделения в обхвата на Югозападното държавно предприятие в продължение на два дни почистваха коритото на река Искър. Екипите отстраняваха паднали и изсъхнали дървета, храсти и вършина в участъка от с. Панчарево до с. Пасарел. Действията са превантивни, а целта е да бъде осигурен нормалният отток на водата при очакваното снеготопене и да се избегне образуването на бентове, които биха могли да причинят наводнения.

 Близо 70 декара от поречието на река Искър в участъка от Панчарево до Пасарел бяха почистени днес от дървета, храсти и вършини от 230 служители на Югозападното държавно предприятие. Отстранени са и 1560 паднали или изсъхнали дървета от коритото на реката. Служителите на държавното предприятие използваха 76 автомобила с повишена проходимост, 60 моторни резачки и 2 трактора. Това е втори ден, в който служителите на ЮЗДП извършваха почистване на този участък от коритото на река Искър.

Вчера, въпреки лошите климатични условия, 84 служителите отстраниха над 850 дървета, като почистиха от храсти и вършини, които препятстват нормалното оттичане на водата над 20 декара от бреговете на реката. Освен жива сила в почистването на коритото вчера бяха използвани 60 моторни триона, 23 автомобила с висока проходимост и два трактора. Така общата почистена площ е близо 90 декара, а отстранените дървета са над 2400.

 

IMG_0613

IMG_0615

IMG_0616

IMG_0617

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене