„Властелинът на планините“ или как в Белица гледат на мечките

Преди две седмици новина за ранена от дива мечка жена край Белица шокира местните жители.

Инцидентът е станал, докато група хора са били в гората за гъби в района на Парка за танцуващи мечки. Това отключи вълна от реакции, както сред местните хора, така и в цялата страна.

„Цяла Белица беше потресена, досега беличани не са имали среща с кафява мечка, но след този случай бяха в стрес“, разказа пред репортер на БТА Мая Падарева – секретар на единственото на територията на общината читалище. За стотици хора тук гората е източник на препитание. Много са семействата в общината, които берат гъби или събират билки и горски плодове, разказа Мая Падарева. Именно това е стреснало местните хора, много от които от пролет до есен са в гората. „Хората тук са научени да уважават планината, тъй като се изхранват с нейните дарове“, посочи секретарят на читалището.
За никого не е тайна, че в гората има мечки, особено в гората над Белица. Градът посреща посетителите си с дървена скулптура на кафява мечка, а на няколко километра от него е Паркът за танцуващи мечки, който се посещава ежегодно от хиляди хора от страната и от чужбина. Изграждането на парка край Белица също е съобразено с факта, че районът е естествен дом на кафявата мечка, която е защитен вид. Преди започване на мащабния проект на организацията за защита на животните „Четири лапи“, природозащитната фондация „Бриджит Бардо“ и община Белица, специален екип е проучил нагласите на местните хора към идеята. Читалището, като обединяващо средище на местните и представител на гражданското общество, е участвало в тези разговори, разказа Мая Падарева. „Нашата задача беше да разговаряме с хората, да им разясняваме какво предстои да се направи и какви ползи ще има за общината“, посочи секретарят на читалището. Създадена е била и комисия от експерти от общинската администрация, участвали са и жители на Белица. „Нищо тогава не се е случило без знанието и желанието на местните хора“, допълни Мая Падарева.
Няколко години по-късно с проект на читалището в района се изграждат шест екопътеки, първата от които е посветена на кафявата мечка.

Наречена „Властелинът на планините“, тя започва от комплекс „Семково“ и завършва при Парка за танцуващи мечки, а пътят преминава през най-предпочитаните от мечката местообитания – широколистни гори с открити поляни, богати на различни горски плодове.

В следващите години от читалището са работили по проект и за намаляване заплахите пред кафявата мечка и нейните местообитания, при който са проведени редица образователни дейности с участие на местни ловни дружинки, горски стопанства и местното население. По друг проект преди повече от десет години жителите на Белица са запознавани с основните правила в гората, как да избегнат среща с мечка в гората и как да реагират, ако това се случи, разказа Мая Падарева. След инцидента отпреди две седмици тези срещи ще бъдат подновени, а на хората ще се раздават информационни листовки, каза секретарят на читалището.
Отзвук от инцидента в гората край Белица обаче не е само нова информационна кампания сред местните жители. Поисканото от кмета на Белица разрешително за отстрел на мечката, издадено няколко дни след инцидента от земеделското министерство, предизвика вълна от възмущение сред природозащитници, а в интернет започна петиция за запазване живота на дивото животно. Членове на природозащитна организация от Пловдив връчиха лично на кмета на Белица петиция с 50 хиляди подписа с искане мечката да не бъда убивана. „Не бива да противопоставяме животното на хората, просто трябва да намерим решение на проблема, а то е елементарно – мечката да бъде прогонена високо в планината“, каза пред репортер на БТА Атанас Бояджиев от организацията „Аз обичам Пловдив“ и един от организаторите на петицията.

Разрешителното няма да бъде използвано, категоричен беше пред медии и природозащитници кметът на Белица Радослав Ревански. По думите му то е поискано малко след инцидента, тъй като дивото животно отново е забелязано на пътя, който води към парка за танцуващи мечки. „Вече бях в контакт с всички ресорни институции и ми казаха да подам искане за отстел, защото такава е процедурата. Идеята беше, ако към онзи момент се върне и нападне и някой реагира да се защити, да не бъде уязвими от закона.“, посочи Радослав Ревански.
Две седмици след инцидента се предполага, че мечката е високо в планината, тъй като не е засичана в района, допълни кметът на Белица. Хората също са по-спокойни, посочи той. Не се предвижда и не е задължително разрешителното да се използва. „Белица е общината, която опазва мечките, не убиваме мечките, ние искаме да живеем в синхрон с природата. Хората малко или много отвоюват от територията на животните, липса на храна, на препитание, те навлизат в техните територии, но те отиват там от немотия“, каза още Радослав Ревански.
Мястото на инцидента е посетено и от експерти на природозащитната организация WWF в България и е взето решение да се изработят табели, които да бъдат поставени на ключови места в района, обясни още кметът на Белица. Дейностите по осигуряване безопасността на хората, както и преодоляване на конфликта между човека и мечката ще продължат съвместно с природозащитните организации, категорични са от общинската управа на Белица./БТА/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене