Интригата остава – два мандата за БСП или един за Мая Манолова в Пиринско

Голямата интрига след вота за Народно събрание вчера в Пиринско е къде отива последният, единадесети мандат. Шансове за това имат „БСП за България” и „Изправи се! Мутри вън!”. Засега е почти сигурно, че ГЕРБ печели три мандата, толкова трябва да има и ПП „Има такъв народ”. С два сигурни мандата е ДПС, а с един – „Демократична България-Обединение”. Социалистите също получават минимум един мандат. Сложни изчисления и прехвърляне на гласове ще решат дилемата – БСП ли ще се домогне до втори мандат, или пък хората на Мая Манолова ще направят пробив в сравнение с 4-ти април, когато останаха капо, и ще спечелят един мандат.

Ако втори мандат вземе БСП, то компания на водача в листата професор Георги Михайлов ще прави доскорошният народен представител Богдан Боцев, тъй като има най-много преференции – 2451. При успех на коалиция „Изправи се! Мутри вън!” пък изниква друг въпрос: Кой ще отиде в парламента?

Водачът на листата Мая Манолова или третата в листата Албина Анева, която събра 1639 преференции. В началото на предизборната кампания лидерът на гражданската платформа „Изправи се. БГ” обяви, че ще стане депутат от 23-ти МИР-София. Там обаче втори е Димитър Делчев, който е много близък с Манолова, но не влиза в парламента. Затова се очаква Мая Манолова, ако коалицията спечели мандат в Пиринско, да влезе от Първи МИР-Благоевград, за да може от 23 МИР-София да влезе Митко Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене