/ВИДЕО/ На трудно достъпен връх над 200 миряни празнуваха вчера петровден на връх св. Петър в Тешово

Над 200 миряни от Тешово и гости на селото, по древен християнски обичай, отпразнуваха вчера петровден на връх св. Петър, храмовия празник на едноименния параклис. Тази година, празникът бе по-специален за вярващите, защото за първи път той се провежда при напълно обновеният и осветен параклис на 1760 метра надморска височина.

Ритуалът по провеждането на празника е уникален за страната и единствено тук се е запазил в този вид от древността. Според някои научни публикации, обичаят е наследен от тракийските племена обитавали региона. Всяка година, в началото на лятото, владетелят на племето провеждал масов поход с маршрут който очертава границите на владението като спирали на определени места да измолят боговете да опазят реколтата от градушка и природни бедствия да има добър берекет а хората да бъдат пощадени от болести. Последната спирка от похода ознаменували с голямо народно веселие на което пренасяли жертвени животни на боговете. Когато траките започнали да приемат новата религия, християнството, било много трудно да бъдат убедени да изоставят  езическите си ритуали и ги адаптирали към новата религия.

Вече вярвали в единобожието а многото езически богове заменили с християнски светии. Така остава вярата в един  Господ Бог а чрез светиите, езическите ритуали и празници запазили традиционният си вид. В наши дни, в Тешово, сутринта на петровден, призовават миряните с камбанен звън да се съберат на мегдана за началото на религиозния поход. Вярващите тръгват и обикалят синура(границите) на землището на Тешово, като се спират на определени места където свещеник с песнопение се моли на съответните светии, лятото да мине без градушка, за здраве и берекет, а гласовити жени пеят песни тематично свързани с местността. Всяка спирка е свързана със древно християнско оброчище или светия. Съвренените миряни са избрали четири  точки на обиколката за молитви: месността „Света „Петка“ и оброчищата „Солен Таш“ и „Млаки“, като кулминацията е параклисът „Св. Петър“ на едноименния връх. Тук, най-напред се провежда църковно служение посветено на храмовия празник на параклиса. След това се провежда и традиционен търг на дарения, предоставени безвъзмездно от миряните. Събраните средства, църковното настоятелство ползва за поддръжка на църквата и множеството параклиси в землището на Тешово. Бе осветен и раздаден курбан за здраве приготвен от пет жертвени агнета дарени от христолюбиви люде.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене