Сергей Станишев: Отношенията между ЕС и Китай ще определят следващия век

Сергей Станишев

Пекин, Китай

Това, че една държава е силна, не означава, че ще създава проблеми на околните, заяви лидерът на местната компартия

Лидерът на Партията на европейските социалисти заяви, че развитието и отварянето на Китай са удивителни. „Продължаването на тези тенденции е изключително важно за глобалното развитие. Независимо дали се отнася до мир, сигурност, икономически и хуманитарен прогрес – отношенията между Китай и ЕС ще определят следващия век. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на конференция в Пекин на тема „Партията и световния диалог 2014 година”.

Станишев подчерта, че пътят на реформите, поет от Китай, е много амбициозен и отразява световната сила, която е държавата днес. Според него ще има още пречки по пътя към китайската мечта. „Говорейки от гледната точка на европейския опит, мога да кажа, че да се постигне икономически растеж, докато се гради екологично отговорно общество, е предизвикателство, изискващо изключително взаимодействие между правителства, бизнес и граждани”, подчерта Станишев.


Той обясни, че и ЕС не е без своите проблеми, чието решаване е и от основните приоритети на ПЕС. Като един от най-сериозните въпроси, президентът на ПЕС посочи, че 25 милиона безработни граждани в Европа, 5 милиона, от които са на възраст под 25 години. Като начин за справяне с този проблем, приложен от ПЕС в ЕС, той посочи европейската младежка гаранция, за която са заделени 6 млрд. евро от бюджета на съюза.

„Това е само пример за това как ние социалистите и социалдемократите виждаме начините за създаване на по-добро бъдеще: равни възможности за всички, повече и по-добри работни места, по-справедлив финансов сектор със значително икономическо развитие. Много от тези цели и предизвикателства в 21 век са глобални. За това е важно ЕС, Китай и други играчи на световната сецна да си сътрудничат колкото се може по-отблизо, за да се превърне света в едно по-добро място за живеене за всички ни”, категоричен бе той.

Изисква се управляващата партия да има концепция, съобразена с времето, в което живеем и на базата на опита да бъдат поправени грешките и преодолени всички проблеми. Това заяви по време на конференцията Дзяруи Уан – министър на департамента по външна политика към ЦК на ККП. По думите му китайският модел представлява голям интерес за целия свят, но има различни интерпретации. Според него част от информацията е изкривена и затова ККП трябва да има канал за комуникация, чрез който да обясни що за партия е. „Някои от високопоставените членове на партията са отдалечени от хората, корумпирани са, злоупотребяват с партийното си положение, но ние сме решени на всичко, за да се преборим с корупцията”, категоричен бе той. Според него това е сериозен проблем, но не е такъв, който да налага смяната на ККП с друга партия. „Все още имаме проблеми за решаване и тук можем да се възползваме от опита на други страни”, заяви още Дзяруи Уан.

Той подчерта, че макар някои хора да казват, че силен Китай е заплаха за света, те грешат. „Всички искаме да се развиваме. Това, че една държава е силна, не означава, че тя непременно ще създава проблеми на околните на нея държави”, категоричен бе той. По думите му различните политически системи могат да съществуват заедно. Нашата основна цел е запазване на партията и на Китай. Не окачаме всички да поддържат идеята на ККП, но и не искаме да бъдем заменени от друга система”, каза още Уан.

„Всички трябва да разберат, че реформите отдавна не са въпрос на избор“, заяви по време на конференцията Боян Пайтич, лидер на Демократическата партия на Сърбия и министър-председател на независимата провинция на Сърбия, Войводина. „Обществата, които не се развиват, са обществата, които се разпадат. Изискванията на гражданите към световните правителства се увеличават и силите на много от правителствата отслабват, притиснати между корпоративните цели и силата на медиите, собственост на някои от корпорациите“, каза той. По думите му този ефект може да се минимизира като държавите обменят опит и се обединяват за решаването на общите си проблеми.
След края на семинара Пайтич заяви пред журналисти, че провеждането на подобни делегации и международната комуникация е от съществено значение. Той заяви, че е доволен, че е имал възможността да участва в тази делегация на ПЕС, ръководена от нейния президент. „България трябва да е горда, че има такива силни политици като Сергей Станишев“, допълни той.

Освен тях участие взеха учени и дипломати от ККП, ПЕС, и от всички краища на света. По време на конференцията се направиха заявки за превръщането й на редовен форум за споделянето на международен опит в сферата на управлението, партийните системи.
По-късно делегацията на ПЕС, ръководена от президента на партията, отпътува към Хънан. Там тя бе посрещната от местното ръководство в лицето на Фумин Ву в град Джен Джоу. Той представи на делегацията макет на града и обясни методите, по които е бил строен и начините, по които се е разраснал. След това евро социалистите имаха възможност и на живо да видят част от най-забележителните сгради, показани на макета като част от запознаването им с региона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене