Без категория

Управителят на фирма „Сградостроител“АД Катерина Харизанова специално за Топ ПРЕСА: Въпреки затрудненията в бранша спортната зала в Гоце Делчев ще е готова в началото на 2015 година!

sportna-zala-2

Спортната зала за три и половина милиона лева в Гоце Делчев ще заработи догодина. Тя се изгражда от общината, а средствата отпусна правителството на Пламен Орешарски от инвестиционната си програма «Растеж и устойчиво развитие на регионите». Съоръжението се строи на бившия полигон до градския стадион. Строителството започна миналата седмица на 14 август. Обектът се изпълнява от ДЗЗД „ГД СПОРТ 2014“. Местното дружество „Сградостроител“ АД е част от консорциума „ГД СПОРТ 2014“, който спечели обществената поръчка на общината. Другите участници в обединението са „Техноекспортстрой“ ЕАД и „Каса Гранде Прим“ ЕООД. „Залата, която изграждаме, ще е с капацитет 1100 души, застроена площ 3 071 кв. метра. Площта на самата зала е 1 890 кв. метра, но в проекта е предвидена и хотелска част, както и блок с обслужващи помещения“, каза за ТОП ПРЕСА изпълнителният ди ректор на „Сградостроител“ АД инж. Катерина Харизанова. С допълнителните помещения модерната сграда ще приема спокойно, както състезателите, така и съдийските групи. Предвидени са още административни помещения и ресторант с топла кухня. Общите обслужващи части и централното фоайе са в третия блок на сградата. „Първият блок е изцяло метална конструкция. Вторият и третият са монолитно изпълнение със стоманобетонова конструкция с тухлени ограждащи стени и плоски покриви. Освен конструктивната и архитектурна част, ще се изпълни още електро, отопление, вентилация и климатизация, газова и газоснабдителна част, водопровод и канализация, вертикална планировка. Многофункционалната спортна зала ще разполага със система за видео наблюдение и озвучаване, както и с пожароизвестителна инсталация“, обясни инж. Харизанова. Размерите на основното игрално поле са 20/40 метра и позволяват използването на игрището за различни видове спорт

хандбал, баскетбол,волейбол, борба и тенис. Хотелският комплекс ще включва общо 20 стаи. След завършването на залата това ще бъде най-модерното спортно съоръжение в региона, което ще се ползва и за обществени събития.

– Г-жо Харизанова, пред Вас и Вашата компания застава ново и сериозно предизвикателство

– да изпълните мечтата на гоцеделчевци за нова спортна зала в града. Дайте ни повече подробности около проекта и неговото реализиране?

– „Сградостроител“ АД е един от тримата участници в консорциума „ГД СПОРТ 2014“, който спечели обществената поръчка за изграждането на многофункционалната спортна зала в града. Спортното съоръжение ще е със застроена площ 3 071 кв. метра, като площта на самата зала е 1 890 кв.метра, а разгъната застроена площ е малко над 4 000 кв. метра. Архитектурно обектът представлява обем от три тела с различно предназначение. Залата ще бъде изпълнена изцяло от метална конструкция с ограждащи и покривни термопанели. Освен нея се предвижда и изграждането на още два блока. Първият от тях ще бъде хотелска част с партер и два етажа, а на третия блок се разполагат обслужващите помещения и централното входно фоайе. Архитектурната визия на сградата е съвременна и се вписва изцяло в обособения спортен комплекс до Градския парк. В изграждането на залата ще участват специалисти по всички части на проекта, което изисква добра организация и координация. И трите фирми в консорциума са с опит в изпълнението, както на такива, така и на много по-големи проекти. Създаден е екип от специалисти, определен е ръководител на проекта, изготвен е подробен календарен график за реализацията му.

 – Редно е да се знае в самото начало, според Вас –изпълнителите, ще бъдат ли спазени сроковете за изпълнение и има ли още някакви въпросителни около изпълнението на проекта?

– От страна на изпълнителя сроковете за изпълнението на залата ще бъдат спазени. По договор разполагаме с 5 месеца, за да си свърши  работата, така че в началото на следващата година да предадем обекта. Надявам се да няма допълнителни пречки. Щом финансирането е осигурено, ние ще работим. Да си пожелаем мека зима, като миналогодишната, тъй като ще се наложи да изпълняваме довършителни строителни работи точно в най студените месеци на годината.

– Вие сте управител на една от строителните компании с най-голям опит в Гоце Делчев. Ще се наемете ли да коментирате от какво се оплаква местния бизнес в сферата на строителството?

– Пред местния бизнес затрудненията не са по-различни от тези на целия бранш. Липсват свежи пари за инвестиции в строителството на сгради, било то производствени, обслужващи или с друго предназначение. През последните няколко години нашият бизнес разчита основно на държавата и общините, с други думи –на обществения ресурс. Данните на НСИ сочат още, че гражданското строителство, в което попада и строителството на пътна, социална, ВиК и друга инфраструктура, е основен източник на работа за фирмите през последните над 5 години. Европейските средства по оперативните програма останаха почти единствения свеж ресурс за местните власти за по-мащабни инфраструктурни дейности. Общините създават работа на фирмите, но този ресурс не е достатъчен, за да се развива един бизнес нормално и устойчиво. От друга страна, в национален план и държавата, и общините не са разплатили на строителни фирми около 1 млрд. лева. Такава е последната статистика на Камарата на строителите. Причината сега са основно в забавените плащания по двете оперативни програми  – „Околна среда“ и „Регионално развитие“, но това се отразява изключително негативно на нашия бизнес. Повечето фирми не могат да си позволят да работят, без да им се плаща, затова на много места в страната колегите замразяваха обектите, особено по т.нар.водни цикли. Законът за обществените поръчки претърпя известни промени наскоро, но не съм убедена, че те ще преодолеят тромавостта на част от  процедурите, така че да се облекчи достъпа. Има и спорни промени – например фирми, които не са се издължили на свои подизпълнители, няма да могат да участват в нови конкурси. Но нали се сещате, че на голяма част от тях не са се издължили държавата и общините.

– Сградостроител АД има дългогодишна история, на какво се дължи това бизнес дълголетие?

– „Сградостроител“ е дружество на 67 години. Голяма част от обществените сгради и някои жилищни комплекси в града са построени от него. Въпреки трудностите и промените по време на прехода, се съхранихме и успяхме да се адаптираме и да работим. Опитът е от ключово значение, но не по-малко важно е да си в час и с новостите в този бранш. Съчетава ли сме опита на кадрите ни с навлизащите нови технологии и съвременни строителни материали. Създавали сме партньорства с големи строителни компании, с които сме работили и извън страната. Винаги сме били коректни и сме мислили първо за добре свършената работа, от която ни зависи името, а после за печалбата. Топ ПРЕСА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене