Реформаторите: Русия ни показва среден пръст

Реформаторски блок

Кунева и Кънев искат от НАТО още гаранции за сигурността на България

Реформаторският блок остро осъди агресията на Русия в Украйна на брифинг днес и призовава служебния премиер Георги Близнашки, заедно с екипа си, да отстоява и защитава националния интерес, а не „интереса на чужди сили, които оказват натиск в т.ч. през български партии и политици“.

Те настояват президентът и служебното правителство да излязат с „ясна позиция по въпросите за руската инвазия, за недопустимостта на руските действия, за повишените рискове за международната сигурност, за за повишените рискове за България, за подкрепа за една линия на по-твърдо дистанциране от Русия“.

На срещата на НАТО в Уелс българското правителство да поиска допълнителни гаранции за сигурността и териториалната неприкосновеност на България и затягане на санкциите срещу Русия, искат още от РБ.

„България е една пленена държава, защото не различава заплахите. Ние отказваме да видим заплахата от Русия. Прелитането на руски самолети над България на военен жаргон означава среден пръст. Във въздушното пространство на страни като Финландия и Канада постоянно преминават нерегламентирано руски изтребители“, заяви проф. Тодор Танев от Реформаторския блок. Той е участвал в изработването на няколко стратегии за вътрешна сигурност в Армения.

По този повод Меглена Кунева заяви, че очаква от НАТО засилване на присъствието си в приблатийската зона. Радан Кънев посочи, че темата за рисковете пред националната сигурност е силно подценена от водещите политически сили в страната.

Официално Реформаторският блок ще открие кампанията си със заседание на съюзния конгрес на формацията, на което ще бъде избран лидер на РБ. Форумът ще се състои на 13 или 14 септември. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене