Денят на нова Русия

На 12 юни братска, славянска и православна Русия празнува своя Национален празник. Датата 12 юни за нова Русия е важна — на нея през 1990 г. е гласувана Декларация за суверенитета, а година по-късно са проведени първите преки президентски избори. От 1998 г. празникът носи името „Ден на Русия” и се отбелязва тържествено от държавните институции и от милиони граждани, от руските дипломатически и културни институции и от руснаците, живеещи в чужбина.

Русия е голяма държава, най-голямата в света. По своите мащаби с над 17 милиона квадратни километра територия, в която слънцето никога не залязва. По своята духовна и държавностроителна роля като родина на св. княз Владимир, Петър Велики, Екатерина Велика, Владимир Путин, Пушкин, Достоевски, Толстой, Чехов, Чайковски, Кандински, Ломоносов. Като държавата, дала най-значимия принос за победата над фашизма и като гарант на мира и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Като страната, която откри пътя на човечеството към космоса, а в наше време – и като държава, открила първата и една от най-ефективните ваксини „Спутник V”. Това е Русия – велика сила с велик народ с огромен дух, талант и сила. В последните 20 години под ръководството на силен лидер с кауза в лицето на президента Владимир Путин Русия уверено възстановява и укрепва своята държавност, икономика и социална политика, духовност и наука, военен потенциал. Макар и отричана от ястребите на новата Студена война, Русия е надежда на милиарди хора по света – за мир, за нормалност, за баланс в международните отношения в новия многополюсен свят!

Денят на Русия е добър повод да припомним, че нашите народи и страни са свързани с вековна братска дружба и специални отношения, скрепени от общата ни история – ние дадохме на Русия православието и кирилицата, а те на нас благородната Руско-турска освободителна война, както и всестранната помощ за изграждане на социална държава в периода между 1944 и 1989 г. За нас руснаците са Освободители, Братушки, за руснаците ние сме „Държавата на Духа!”. Дружбата с Русия е лична кауза и убеждение за милиони българи, дружбата с България е емоция за милиони руснаци. Това е неотменима реалност, която устоява на геополитическата конюнктура и опитите за преиначаване на историческите факти. Именно затова ние, приятелите на Русия у нас, казваме с уважение:

Честит празник, Русия!

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене