Задава ли се в община Петрич касиране на вота за общински съветници?

Разместване на мандатите в Общинския съвет в Петрич заради невярно отразен изборен резултат, при който СДС получава още 1 мандат за сметка на АБВ, от които следва да бъде отнет. Това е заключението на вещото лице, извършило съдебно-математическата експертиза на недействителните бюлетини в 11 секционни избирателни комисии от общо 96, при която се установи промяна на избирателната квота от 731 на 735 гласа.

Математикът доц. Николай Китанов е направил извод, че констатираните при проверка в съдебна зала разлики в броя на действителните бюлетини се отразяват на крайния изборен резултат по отношение на ПП СДС, ПП АБВ и ПП ВМРО-Българско национално движение. Експертизата е извършена, като към 24 107 броя действителни бюлетини от избора за общински съветници, отчетени в оспореното решение на ОИК – Петрич, са прибавени 138 броя действителни бюлетини, открити при проверката на изборните книжа в общо единадесет секции на територията на община Петрич.

Експертизата бе приета на вчерашното заседание в Административен съд – Благоевград, което беше последното по изборния казус, и даде още едно сигурно основание на жалбоподателите Васил Божанин – СДС, Туфчо Сандъкчиев – ССД, Борис Лазаров – ВМРО, и Любомир Георгиев от Коалиция „БСП-Възраждане“ да поискат касиране на изборите за общински съветници и обявяване на нови.

В пледоарията си адвокат Мария Стойкова посочи, че освен нарушението при отчитане на избирателната квота, което води до промяна на мандатите, при съдебната проверка само в 11-те секции са установени фрапантни разлики в изборните резултати в протоколите и откритите бюлетини в чувалите, разминаване между изписаните с цифри и словом брой гласове, което е повлияло на крайния изборен резултат.

Адвокат Любомир Георгиев, който беше и кандидат за кмет, акцентира, че от съдебния оглед е станало ясно, че има грубо неизпълнение на решение на ЦИК, тъй като не е спазен редът за опаковане и комплектуване на изборните книжа. На 80% чувалите не са били облепени с лента, върху която да има подписи на всички членове на СИК, а бюлетините в тях са били смесени, а не отделени, като гаранция за евентуална манипулация. Например в протокола на секцията в село Първомай недействителните бюлетини от 79 бр. били поправени на 29 бр.

Само в 1 СИК от проверените 11 – тази в с. Яворница, протоколът беше изряден и бе открито съвпадение между описаните данни и бюлетините в чувала. На 90% протоколите са неверни и не отразяват волята на избирателя, категоричен беше адвокат Иво Стефанов, който представляваше кандидата за съветник от СДС Васил Божанин. Припомняме, че още преди да бъде извършена експертизата на недействителните бюлетини, той направи собствени изчисления, които показаха промяната на избирателна квота, при която 1 мандат отива за СДС за сметка на АБВ.

„Разместване има и за установяване на това обстоятелство не е необходимо да владееш висша математика. Съгласно решението на ОИК, СДС има 963 гласа и 1 мандат, АБВ – 1004 гласа, за което получават 2 мандата. При съдебна проверка за СДС се откриха 64 допълнителни бюлетини. Като съберем 963 и 64, получаваме 1027, което със сигурност е повече от 1004 и води до разместване на мандатите. Новооткритите действителни бюлетини за СДС променят изборния резултат. Разпределението на мандатите по метода „Хеър Ниймаер” при новоустановените гласове на СДС налага, че те трябва да имат 2 мандата, а не един, както е по решение на ОИК. А това е именно промяната на резултата, което е основанието по Изборния кодекс за касиране на вота”, заяви адвокат Стефанов.

Статистически погледнато, от 11 проверени секции една е редовна, в 10 има най-различни разминавания, в някои случаи драстични. Това важи за всички секции, което би могло да се установи, ако се отворят всички чували, но за съжаление както съдебната практика, така и законът не допуска пълна ревизия на вота”, категоричен беше адвокат Стефанов. Той пледира за тотално касиране на изборите, тъй като изборните резултати били умишлено погрешно отчетени.

Секретарят на ОИК – Петрич Кирил Околски едва издържа пледоариите на колегите си, като през цялото време правеше гримаси, заради което получи забележка от съдия Саша Алексова, и започна пледоарията си през смях с думите: „Адвокатите се опитаха да донесат от 9 кладенеца вода, за да изкарат, че изборите са опорочени. Има допуснати несъществени грешки. Всички жалби са неоснователни, с изключение на СДС, която може да бъде частично уважена“.

С това беше сложен край на делото, по което съдия Саша Алексова ще се произнесе с решение в законовия срок.в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене