СТАРТИРА НОВАТА ИНИЦИАТИВА НА АСИМ АДЕМОВ „ДА ВЪРНЕМ РОДИТЕЛИТЕ В УЧИЛИЩЕ“

 

Вчера в присъствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев официално бе даден старта на новата инициатива на евродепутата Асим Адемов „Да върнем родителите в училище“. При засилен интерес от страна на широката общественост, неправителствени институции и държавни организации в Националната финансово-стопанска гимназия в София бяха представени резултатите от националното проучване, изготвено от изследователски център „Тренд“.

Изследването по поръчка на г-н Адемов има за цел да анализира степента на отчужденост на родителите от училищния живот на децата им. В него са взели участие 1000 родители на ученици между 5-ти и 12-ти клас от цялата страна с различна етническа принадлежност и степен а образование.

„В последните години се наблюдава сериозен проблем в общуването между родителите и училището“, каза г-н Адемов и допълни, че тази отчужденост не е непреодолима и колкото по-навреме се овладеят тревожните тенденции, толкова по-добре. Министър Вълчев отбеляза, че родителите и училището имат обща мисия, свързана с образованието и възпитанието на децата. „Трябва да има доверие, ангажираност и разговор между тези две страни в образованието“, добави той.

Според представените данни 81% от родителите имат доверие на учителите. Всеки 4-ти родител знае, че неговото дете не е ставало свидетел на агресия. Резултатите показват, че 26% от родителите не познават съучениците на детето си, а 50% не общуват с родителите им. Оказва се, че едва 8 от 10 родители са доволни от училището, влиянието, което то оказва, материалната база и образованието, което получава. С най- високи изисквания са родителите на ученици в столицата, което може да се отдаде на различни причини, но най-вече на негласната категоризация на „престижни“ и „не толкова престижни“ училища, докато в по-малките населени места родителите нямат толкова голям избор и са доволни на това, което получават децата им. Половината от учениците пък преминават към частни уроци. Едва 36% от родителите знаят, че има психолог в училище.

Получените от националното изследване резултати ще бъдат анализирани и обобщени, а Министерството на образованието ще прецени дали се налагат законови или нормативни промени. Г-н Адемов предвижда кампанията да продължи в различни краища на страната, за да могат се срещат заинтересованите страни и да се търси решение чрез диалога.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене