Добра новина! Само 53 случая на COVID-19 у нас!

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24 часа са 53, показват данните, публикувани в Единния информационен портал.

Те са били установени при направени 4377 теста. Така процентът на положителни проби продължава да намалява – от 1,46% до 1,21%.

Най-много заразени са открити в София-град – 17, във Варна са 8. Благоевград – 2. В 9 области – Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана и София, няма отчетен нито един нов случай.

Броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 418 274, от които 20 075 са активни. От тях 3176 са хоспитализирани, а 359 са в интензивно отделение.

Жертвите на коронавируса достигнаха 17 662, от които 5 за последното денонощие. През изминалите 24 часа са излекувани 178 души, с които оздравелите от началото на пандемията стават 380 537.

Общо в България са поставени 1 353 249 дози ваксина, включително 5045 вчера.

По света

Франция съобщи, че броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения е намалял с 35, достигайки 2993, предаде Ройтерс и БТА.

По данни на властите общият брой на пациентите с COVID-19 в болница е намалял със 72 до 16 775.

И двете бройки бележат спад през последните седмици. Броят на хората в интензивни отделения падна под 3000 за първи път от 24 януари.

Здравното министерство съобщи за 8541 нови заразявания с COVID-19, както и за 44 нови смъртни случая в болници.

По негови данни през последното денонощие са поставени 150 026 дози ваксина срещу COVID-19.

Великобритания планира да се откаже от „паспортите“ за ваксинация срещу COVID-19 като правно изискване за присъствие на големи публични събития, съобщи в неделя „Дейли телеграф“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Официални представители, работещи по темата за сертификатите за COVID-19 статус, смятат, че няма шанс законът да бъде променен, за да позволи употребата им в Обединеното кралство, се казва в публикацията.

Говорител на правителството обаче е заявил в отговор, изпратен по електронна поща до Ройтерс, че разглеждането на въпроса за сертифицирането на ваксинацията срещу COVID-19 продължава и все още не е взето решение по въпроса.

Във Великобритания има нарастваща загриженост около перспективата за издаване на сертификати за ваксинация. Опасения изразяват както управляващата Консервативна партия, така и опозиционни депутати и правозащитни групи. През април премиерът Борис Джонсън също обърна внимание върху етичните проблеми, които може да предизвика сертификатът за ваксинация срещу COVID-19.

Япония обмисля да изисква отрицателни тестове или сертификати за ваксинация срещу COVID-19 от зрителите, присъстващи на Олимпийските игри, съобщи Ройтерс, като се позовава на публикация във вестник „Йомиури“ в понеделник.

Информацията идва на фона на ново проучване, което показва, че опозицията в обществото срещу провеждането на лятната Олимпиада остава силна. По-малко от два месеца преди началото на игрите общественото доверие е разклатено от четвъртата вълна на коронавируса и бавната ваксинационна кампания, пише БТА.

Присъствието на чуждестранни зрители вече беше забранено, а през следващия месец се очаква организаторите да решат дали японските фенове ще могат да присъстват и при какви условия.

В допълнение към другите мерки като забрана на силните викове и поздравите с удряне на длани, „Йомиури“ пише, че правителството обмисля дали зрителите ще трябва да представят отрицателен резултат от тест, направен в седмицата, в която ще присъстват на олимпийско събитие.

Публикацията беше посрещната с възмущение от мнозина потребители на социалните мрежи, като хиляди критикуваха в Туитър продължаващото упорство на страната да бъде домакин на Олимпийските игри в условията на пандемия.

В петък Япония удължи извънредното положение в Токио и други региони до 20 юни. През последните дни в страната е регистриран рекорден брой пациенти с COVID-19 в спешните отделения въпреки намаляването на броя на новите случаи.

Според проучване, публикувано днес във в. „Никкей“, над 60% от запитаните японци се обявяват за отмяна или отлагане на игрите. Резултатът е сходен с по-ранни проучвания, публикувани в други медии.

Олимпиадата беше вече отложена веднъж заради пандемията, но японското правителство и Международният олимпийски комитет казват, че игрите, насрочени за 23 юли – 8 август, ще се проведат при стриктни мерки за безопасност.Vesti.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене