Футболният „Банско“ се оказа в центъра на скандал с изчезнали 100 хил. лева от УЕФА

Третодивизионният „Банско“ се оказа в центъра на скандал с изчезнали близо 100 хил. лева, обявиха от футболния клуб

Изпълнителният директор Крикор Румян заяви, че средства от УЕФА са били преведени по сметка, различна от официалната на клуба.

Къде са 100-те бона ще трябва да изяснява Йордан Баряков

Клубът е трябвало да получи 144 830 лева солидарни плащания (пълната сума е 152 450 лева, но БФС удържа 3000 лева за членски внос и 4620 лева за съдийски такси). Преводът е направен още на 22 декември по сметка, за която се твърди, че е създадена ден по-рано от управителя на „ПФК Банско“ ЕАД по това време Йордан Баряков на името на клуба, но в друга банка в Сандански, се казва в изявлението. Румян разбира за това близо месец по-късно, докато все още чака парите да пристигнат в официалната сметка.

Средствата от солидарните плащания се дават от УЕФА за развитие на детско-юношеския футбол. Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев обясни пред „Дневник“, че парите идват в БФС, след което се прехвърлят към Професионалната футболна лига (ПФЛ), която има ангажимент да ги представи на клубовете.

„Тепърва ще се занимаваме с ПФЛ. Направихме си миниразследване, за да стигнем до фактите. Все още сме в безтегловност, защото шокът е много голям“, каза Румян пред „Дневник“. „Банско“ е общински клуб, като бюджетът му е 350 хил. лева.

Футболният "Банско" се оказа в центъра на скандал с изчезнали 100 хил. лева от УЕФА

© LAP.bg

В момента отборът се състезава в аматьорската Трета лига, но има право на средствата заради участието си в професионалната Втора лига миналия сезон.

„Миналата сряда информирах кмета на Банско Георги Икономов и вечерта имахме спешна среща, на която присъства и Йордан Баряков“, каза Румян. По думите му Баряков е донесъл 47 600 лева, но остатъкът от цялата сума все още липсва. Икономов е разпоредил да се състави комисия, която да разследва случая, и е заявил, че ще бъдат информирани съответните органи, заяви изпълнителният директор на клуба.

Колев посочи, че БФС е изпълнил своята роля в случая и е съдействал за разплитането му. „Президентът на футболния съюз Борислав Михайлов декларира подкрепа към клуба и препоръча отговорните лица да не бъдат оставяни без последствия“, добави Румян.

Президентът на ПФЛ Стефан Капралов коментира пред „Дневник“: „Парите са си преведени по техни сметки (на „Банско“). Това, което ни дава клубът – по него превеждаме.“

Според Румян „грешният“ превод е станал с посредничеството на адвокат Михаил Михайлов, който е бил член на Апелативната комисия на БФС. Според информацията Михайлов е уволнен.

/dnevnik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене