В Бразилия издигат нова статуя на Христос – 5 метра по-висока от емблемата на Рио де Жанейро

Бразилия строи нова статуя на Иисус Христос, която ще е с 5 метра по-висока от емблематичния символ на Рио де Жанейро и ще струва 353 хиляди долара.

„Христос Покровителят“ ще се издигне в Енкантадо – малко градче в най-южния щат на страната Рио Гранде до Сул. Статуята се изгражда със стомана и бетон и ще е висока 43 метра, включително с пиедестала си.

Зад проекта стои местната религиозна организация „Асоциация на приятелите на Христос“. По техните изчисления – това ще бъде третата най-висока статуя на Иисус в света.

Рекорсьорът все още се строи в Мексико и ще е висок близо 75 м. Втората най-висока статуя на Христос се намира в Полша и е почти 52 метра.

Статуята в Енкантадо е по проект на скулптора Дженесио Гомес Моура и сина му Маркус. Конструкцията ѝ започна още през юли 2019. Основната ѝ част е почти изградена, а на 6 април бяха добавени главата и разперените ръце на Христос. Очаква се да бъде завършена до края на годината.

За да приключат успешно проекта, от „Асоциация на приятелите на Христос“ се нуждаят от дарения. Организацията вече е получила средства от дарители, които искат да подпомогнат местния туризъм с изграждането на паметника.

Отличителната му част ще бъде вътрешен асансьор, който ще отвежда туристите до открито пространство на височина, където се намира сърцето на Иисус. От нея ще се открие красива гледка към долината.

„Оттам туристите ще могат да снимат красивата гледка“, казва супервайзърът на проекта Артур Лопес де Соуза, цитиран от CNN Brazil. „Целта е да подобрим туризма в района, който се намира близо до границите с Уругвай и Аржентина“.

„Христос Спасителят“ е разперил ръце над Рио де Жанейро вече близо 90 години. Той е една от най-известните туристически атракции в Бразилия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене