Шефът на СДВР: Полицаи, преоблечени като клиенти, ще дебнат ресторантите

Голяма част от крадците се прибраха в локдауна от Испания, Германия и Австрия. Всяка подвижна избирателна секция за карантинирани ще се ескортира от поне двама униформени. Сега не е време за ресторанти и забавления, трябва да спазваме мерките, споделя в днешния брой на „Телеграф“ шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

 

 

– Старши комисар Хаджиев, от понеделник влизаме в трети локдаун заради пандемията с коронавируса. Какви сили ще ангажира СДВР за контрола по спазване на мерките? Знаем, че полицията и РЗИ основно правят проверките по заведения и обекти.

– Това е въпрос на допълнително уточняване, зависи какви задачи ще бъдат поставени на СДВР. Но, разбира се, за да се спазва заповедта на здравния министър, най-важното е контролът съвместно със столичната РЗИ и общината да се засили. И в момента една от приоритетните ни задачи е екипите да съблюдават за спазване на мерките.

– Сега обаче за проверка ще бъдат много повече обекти. Ще има ли пак полицаи и пред големите хранителни вериги например? Питам ви, защото при първия локдаун особено хората извиваха огромни опашки и се блъскаха жестоко при пазаруване.

– Необходимо ще бъде да се ангажира изключително сериозен ресурс на СДВР. Тук искам само да уточня, че не е ангажимент само на полицията да осъществяват контрол при големите магазини и моловете. Пропускателният режим при голяма част от веригите е поет от частни охранителни фирми, те носят отговорност за това. Като цяло до момента с екипите на РЗИ и СО имаме съвместни планове по въпроса. Мога да ви кажа още, че и 4200 служители ще бъдат ангажирани по охрана на изборния процес, те ще са придадени сили. Иначе по спазване на мерките по график всички районни управления отделят служители, които оказват съдействие и на инспектората на СО, и на здравните експерти. Това се прави както по линиите на масовия градски транспорт, така и към търговските обекти.

– При втория локдаун особено имаше бум на кръчми и заведения, които отваряха тайно. Сега очаквате ли да се повтори този сценарий и на вас лично какво ви направи впечатление?

– Това е изключително интересен феномен с неспазването на мерките. Не мога да си обясня как някои собственици и управители на заведения пренебрегват мерките, забраните и подлагат на риск здравето на хората. В тази връзка екипи на Икономическа полиция съвместно с Охранителна и експертите от РЗИ и общината проверяват обектите и многократно се натъкваха на заведения и търговски обекти, които се оказаха рецидивисти. Те се заключваха вътре с хората и се налагаше да бъдем толкова комбинативни да ги изчакваме да се отворят, за да ги проверим. След това образувахме преписки и ги докладвахме в прокуратурата.

– Сега смятате ли, че при локдауна от понеделник ще има пак такива рецидивисти и повече ли ще бъдат те?

– Със сигурност ще се наложи да засилим контрола и да имаме повече екипи. Затова мога да ви уверя, че организацията вече е направена. Помните, че при втория локдаун имахме случаи, при които собствеността на дадени заведения се прехвърляше на човек бушон. Най-сериозният пример в тази посока е хотелският комплекс, регистриран на подставено лице, и в крайна сметка се оказа, че работи без никаква документация. Там се влизаше с определени кодови думи, през задни входове, нямаше свободен достъп. Наложи се колеги да се преобличат като цивилни, да се представят като клиенти, за да влизат вътре.

– Сега ще има ли пак такива изненадани – преоблечени като клиенти полицаи, които да ловят нарушителите?

– Да, ще има. Нека информираме и гражданите, че сигналите за търговските обекти нарушители идват най-вече от живеещите в съседство. Хората се притесняват и затова ни викат. Сега в зависимост от оперативната обстановка ще взимаме и служители от районни управления, които ще се представят за клиенти. Трябва да стане ясно на цялото общество, че ние полагаме всички усилия и сме солидарни и със здравните работници с оглед на усложнената епидемична обстановка. Би трябвало хората да се замислят, преди да пристъпят към нарушаване на заповедта.

– Какви са според вас тези хора, които искат да ходят на купон и роптаят срещу мерките, докато болните от ковид растат всеки ден, починалите също, а леглата в болниците вече не достигат. Как може въобще да мислиш за купон в такава ситуация, нормално ли е това?

– Това е въпрос на лично себеусещане, но според мен не е нормално да търсиш собствено удовлетворение и удоволствие, застрашавайки здравето на останалите хора. Тук говорим за солидарност. В крайна сметка, след като мерките са въведени, те важат за всички и трябва да се спазват. Наистина не е време за празнуване.

– Ще отделите голям ресурс за контрола по спазване на мерките и за охраната на изборите. Притеснява ли ви, че може тези задачи да ви забавят по истински криминалните случаи?

– Безспорно това ще натовари състава на СДВР, защото голяма част ще са ангажирани, както казахте и вие, по изпълняване на заповедта и по охраната на изборния процес, но смятам, че ще се справим с всичко, това ни е работата. Най-голямото ми притеснение обаче е ръстът на заболелите служители. Към днешна дата (б.р., 18 март) имаме 130 човека с ковид. Отделно около 40 полицаи са карантинирани, което значително намалява капацитета на работа.

– Има ли много желаещи от СДВР да се ваксинират или по-скоро избягват?

– Преди около месец направихме списък и тези, които изявиха желание, се ваксинираха. Към момента обаче няма много желаещи.

– Вие ваксинирахте ли се?

– Да, ваксинирах се. Така се чувствам много по-спокоен и в чисто психологически план. Направих го по няколко причини. Основната е, че ежедневно ми се налага да комуникирам с много хора с оглед работата ми. Освен това в чисто личен план – защитавам себе си и живота и здравето на родителите ми. Затова призовавам и останалите колеги да се ваксинират, това е отговорното поведение особено в тази усложнена епидемична обстановка.

– Знае ли се вече колко полицаи ще охраняват подвижните секции за гласуване на карантинирани лица?

– Към момента не мога да кажа точния брой, защото обстановката е динамична както виждате, няма как да направим разчета. Не е ясно и колко подвижни секционни комисии ще има. Доколкото имам информация във всяка ще има по трима членове, които ще бъдат съпроводени от минимум двама полицаи.

– Преди три дни на бул. „Ломско шосе“ имаше зрелищна акция по залавяне на бежанци и каналджии. Хората от високите етажи снимаха и излъчваха дори на живо във Фейсбук. Колко души задържахте и може ли да говорим за разбит канал?

– По време на операцията са задържани 21 чужди граждани, сред които жени и деца. Те са споделили по време на беседите, че са искали да отидат в Западна Европа. Разследването е под надзора на прокуратурата и не мога да ви кажа повече подробности.

– От снимки и кадри по телевизиите се видя, че имаше и такси?

– Да, водачът не се подчини на заповедта да спре и след кратко преследване беше тампониран от патрули и задържан. Няколко от регистрационните табели на автомобилите бяха чужди, което говори за дълбока конспиративност на трафикантите. Предстоят ни още процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия под надзора на прокуратурата.

– Преди няколко дни с ГДБОП и Сикрет сървис хванахте печатар и негова помощничка в хале на ВТУ „Тодор Каблешков“ с рекордно количество фалшиви пари – $4 млн. и Е3,6 млн. Колко време работихте по този случай?

– Оперативната работа е на колегите от ГДБОП, ние извършихме процесуално-следствените действия по тази информация, която се потвърди. Безспорно поддържаме много добри контакти и с колегите от партньорските служби. При последващото претърсване на различни адреси бяха открити фалшиви банкноти, заготовки и т.н. Мога да ви кажа, че неистинските пари бяха открити на различни адреси, а машината, металните клишета и фотоплаките към нея в халето на ВУЗ-а.

– Главният секретар на МВР Ивайло Иванов каза в интервю пред „Телеграф“, че най-често в пандемията се извършват кражби, грабежи и измами при онлайн пазаруване. Сега обаче при локдауна хората ще си седят повече вкъщи. Очаквате ли промяна на оперативната обстановка?

– Да, очаквам. Съвсем логично е, когато хората си седят повече вкъщи, кражбите да намалеят. Ще ви дам пример, че първите три месеца на м.г. те са били 2195, а сега от януари до март са 1458, което е със 737 по-малко.

– Какво се случва в пандемията с големите банди – спецове по кражби, грабежи. Изплашиха ли се от коронавируса, или продължават да работят?

– Голяма част от контингента се върна от чужбина в България, което ни е проблем. Става дума за групи по линия на кражбите основно. Прибраха се от Испания, Германия, Австрия в локдауна. Вижте, по повод въпроса дали продължават да извършват престъпления, мога да ви кажа, че това са хора, които никога няма да се променят. На тях мисленето им е такова. Няма да спрат, докато не се намесим ние и не ги задържим.

monitor.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене